Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 07. 10. 2005 (T.K.)

Dobrý den, dodnes mě láká možnost si ve sklepě u vinaře sám vybrat víno ještě ze sudu, pak si ho sám nalahvovat a uložit k archivaci. Nemám však tušení, jestli je to vůbec reálné nebo je to úplná pitomost zrozená v hlavě neodborníka.

Odpověď: Dobrý den,
možné to samozřejmě je, ale osobně bych byl spíše skeptikem.

Pokud totiž vinař od počátku plánuje, že víno bude sám láhvovat, používá trochu jiný technologický postup při výrobě - zejm. např. více redukuje sklizeň (nižší výnos = vyšší kvalita), používá šetrnější lisování (nižší výlisnost = vyšší kvalita, ale také náklady na litr), školí víno jinak (=většinou za použití dražších školicích přípravků).

Pokud plánuje, že bude víno prodávat jako sudové (zpravidla za výrazně nižší cenu, než za jaké se prodává láhvové) není nutno používat tak náročné a drahé technologické postupy, které by se nakonec ani navyplatily.

Dalším věcí je, že láhvování vína je složité udělat kvalitně v amatérských podmínkách - potřebujete mít základní rozbor (minimálně správně stanovit obsah volné S02), ale hlavně potřebujete plničku, zátkovačku, případně filtr (pokud není víno vyfiltrováno láhvování, což je zpravidla ostřejší filtrace, než u sudového vína).

Nicméně risk je zisk a zkusit naláhvovat třeba i \"hadičkou\" pár láhví klidně můžete. Nemohu ovšem s klidným svědomím doporučit láhovat si takto více, než řádově desítky láhví. Láhvování většího množství svěřte určitě odborníkovi.

-pk-
Vložil: