Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 23. 08. 2006 (Jiri C.)

Dobrý den,

v jednom z mých předešlých dotazů došlo k nedorozumění a proto bych se rád zeptal ještě jednou...Co je typické pro víno,které bylo skladováno nesprávně ve velkém horku, např. jako byly vysoké teploty v červenci.

Předem děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den,
váš dotaz není konkrétní. Při jak vysoké teplotě bylo víno skladováno. Teoreticky se vínu nemusí stát vůbec nic, pokud byla vyšší teplota při skladování po krátkou dobu, nebo pokud bylo víno dobře stabilizované na bílkoviny. Pokud to máte kvalitní přívlastkové víno, které bylo zpracované šetrně, může při dlouhodobém skladování při vyšší teplotě dojít k výraznému zhoršení kvality. Při skladování nad 20 C může dojít k bílkovinnému zákalu, tzn. že když láhev otočíte vytvoří se ze dna lahve mlhavý závoj. Dále pokud máte víno s vyšším zbytkem cukru může dojít k druhotnému kvašení v lahvi, tzn. když láhev otevřete dochází k tvorbě jemného perlení v lahvi, které neustává. Pokud budete chtít vína reklamovat kvůli těmto vadám, které jsou způsobeny špatným skladováním, tak u velké většiny firem neuspějete.
Pokud budou lahve v pořádku bez příznaků uvedených výše, nemělo by těmto vínům nic být. Ale na delší skladování bych je už nedoporučil. Ještě jedna rada pokud budete snižovat teplotu vín dělejte to velice pozvolna. Víno neutrpí takový teplotní šok a může se ještě relativně srovnat.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Marek Babisz
Vložil: