Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 23. 09. 2005 (Hana Rybáková)

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, snad mi odpovíte...je pravda, že se do burčáku přidává bílý jíl pro krásnou mléčnou barvu? Možná ne do toho pravého u vás a jižní moravě, ale je vám něco známo o tom, že to se to dělá u nás na ostravsku? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, je to poněkud jinak... do moštu (ihned po vylisování - ještě před začátkem kvašení) se někdy přidává moštový bentonit (cituji z vinařského slovníku: Bentonity = přírodní zeminy obsahující silikáty Ca, Mg, Na, které v přítomnosti vody rychle bobtnají. Vyznačují se adsorpční schopností bílkovinných látek rozpuštěných ve víně a ve vínech červených i dalších koloidních látek včetně barviv). Tento bentonit má za úkol na sebe navázat nejen bílkoviny, ale pomůže se sedimentací kalů, zbytků třapin atd. Bentonit s kaly se usadí na dnu nádoby s moštem a mošt se před začátkem kvašení stočí (oddělí od bentonitu s kaly). Bentonit tedy není součástí dalšího zpracování. Mošt je po tomto procesu čistější (proto odkalené mošty ve fázi kvašení mohou působit vizuálně světlejším dojmem). Rozhodně to tedy není tak, že by se přidával do burčáku jíl, aby jej přibarvil na mléčnou barvu.

Nevím co odpovědět na otázku jak a z čeho se dělá burčák na ostravsku... předpokládám, že burčák by se na ostravsko měl vozit od dobrých vinařů z Jižní Moravy.

-pk-

Vložil:

Rulandské bíle ze Zámeckého vinařství Bzenec je nejlepším vínem České republiky pro rok 2019

5. 12. 2018 08:53, Pro veřejnost

Zástupci Národního vinařského centra a hodnotící komise vyhlásili 4. prosince ve Valticích absolutního Šampiona Salonu vín – národní soutěže vín 2019, nejvyšší a největší soutěže vín v České republice ...

Vína z Moravy, Vína z Čech