Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 02. 06. 2013 (Pedro)

Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak mám správně stabilizovat víno? Mám problém s tím, že se mi po oteplení rozkváší, takže mi kamarád přinesl na zpět lahev, v které bylo téměř šampíčko:/ Víno bylo při tom, Odkaleno, přefiltrováno (40. filtr. deska) a síra byla na 40. Víno obsahovalo okolo 8g zbytkového. Jinak, v lahvi byl jemný zákal.

Děkuji za radu,

Pedro

Odpověď:

Dobrý den, tato rubrika si neklade za cíl dělat poradnu v otázce technologie výroby vína, ale zkusím alespoň v krátkosti co je důležité pro stabilitu:

- připravenost vína, zejm. mikrobilální stabilita a v oblasti termolabilních bílkovin
- dostatečná sterilní filtrace např. deskami ST7 - více např. zde: http://www.hobra.cz/cs/napoje/vino; ideálně také \"svíčkovým filtrem\"
- samozřejmě pokud možno absolutní sterilita hadic, filtru, plnícího zařízení, zátkovačky, láhví atd.


Vložil: -pk-