Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 26. 05. 2012 (Václav)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakou roli hraje obsah zbytkového cukru vůči kyselině a jakou roli hraje rozdíl těchto hodnot mezi sebou? Děkuji Václav

Odpověď: Dobrý den,
vztah těchto hodnot má vliv na slovní označení vína dle obsahu zbytkového cukru, kdy určité množství kyselin dává vinaři možnost volby při jeho zařazení jako suché, polosuché nebo polosladké víno. Zjednodušeně řečeno - pokud má víno vyšší (ale předpisy stanovený) obsah kyselin, lze jej zařadit do \"nižší\" kategorie, tedy např. polosuché víno jako suché nebo polosladké jako polosuché. Konkrétní hodnoty viz níže.

Dle vinařského zákona, resp. dle evropských přespisů lze jako suché víno označit víno, které obsahuje:
a) max. 4 g/ zbytkového cukru na litr nebo
b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

Příklad: Víno, které obsahuje 8 g/l zbytkového cukru a 6,1 g/l kyselin může být označeno jako suché.


Jako polosuché víno lze označit víno, které obsahuje:
a) max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo
b) max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně.

Příklad: Víno, které obsahuje 17 g/l zbytkového cukru a 8 g/l kyselin může být označeno jako polosuché.
Vložil: -sn-