Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 17. 05. 2006 (M. Vanek)

Dobry den. Mam mozna neobvykly dotaz, ale zajimalo by me, po jak dlouhe dobe se zacne ve vine, ktere je v lahvi, vytvaret vinny kamen? Dekuji Vam za odpoved.

Odpověď: Dobrý den,

vznik vinného kamene má několik příčin:

1) příčinou je přesycený roztok v moštu draselnou solí kyseliny vinné, čím je tento roztok nasycenější tím je vznik vinného kamene vyšší.

2) vinný kámen se vytváří hlavně na hrubém povrchu a při pohybu s vínem, sudy s vrstvou kamene podporují vysrážení vinného kamene více oproti hladkým stěnám nerezových nádob.

3) dále ovlivňuje vysrážení kamene teplota při průměrné teplotě sklepa 8 - 10 C trvá vysrážení vinného kamene 2 - 3 měsíce, což je minimum, tato teplota je však dolní hranicí vysrážení kamene,

4) pokud budete přepravovat nebo skladovat víno při nižší teplotě může se vysrážet vinný kámen i v lahvi

5) velký význam má i hodnota pH, čím je nižší tím je víno stabilnější. Vína pod 3 pH jsou v podstatě stabilní naopak vína s pH 3,6 - 3,8 méně

6) při vysrážení vinného kamene s mění složení vína nikoliv její vlastnosti, např. 1 g vysráženého kamene vám sníží cca obsah kyseliny o 0,4 g/l, extraktu 1,4 g/l, popele o 0,3 g/l



Stabilizace vinného kamene muže být několika způsoby: kyselinou metavinnou, vymražením vína nebo kontaktní netodou.

Pokud by vám tyto informace nestačili doporučuji zakoupit knihu „Sklepní hospodářství“, které vydalo Národní vinařské centrum, kde se dovíte spoustu dalších a podrobnějších věcí o víně.



S pozdravem a přáním hezkého dne



Marek Babisz

hlavní sommelier, Národní vinařské centrum
Vložil:

Rulandské bíle ze Zámeckého vinařství Bzenec je nejlepším vínem České republiky pro rok 2019

5. 12. 2018 08:53, Pro veřejnost

Zástupci Národního vinařského centra a hodnotící komise vyhlásili 4. prosince ve Valticích absolutního Šampiona Salonu vín – národní soutěže vín 2019, nejvyšší a největší soutěže vín v České republice ...

Vína z Moravy, Vína z Čech