Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 16. 01. 2012 (Karel)

Dobrý den, nedávno jsem se na degustaci setkal s víny, které měli vyšší zbytkový cukr než 4g a přesto byli označeny jako suchá. Na můj dotaz jsem dostal odpověď, že to je možné pokud je nějaký poměr s kyselinami, přesně si to už nepamatuji tak jestli je to možné nějak vysvětlit, pokud to vůbec vinařský zákon dovoluje. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, ano, je to tak. Dle vinařského zákona, resp. dle evropských přespisů lze jako suché víno označit víno, které obsahuje:

a) max. 4 g/ zbytkového cukru na litr nebo
b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

Příklad: víno obsahuje 8 g/l zbytkového cukru a 6,1 kyselin. Může být označeno jako suché.
Vložil: -pk-