Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 28. 04. 2011 (Veronika)

1,Co jsou bariková vína?

2,Jsou bariková vína bílá vína?

3,Jaká vůně a chuť jsou typická pro bariková vína?

4,Mohou se přislazovat měšní vína?

5,Jaké víno můžeme označovat za archivní?

6,Při jaké teplotě se sbírají hrozny na výrobu slámového vína?

7,Jaké údaje musí obsahovat etiketa přívlatkových vín?

8,Podle čeho v obchodě poznáte stolní vína?

9,Podle čeho v obchodě poznáte známková vína?

10,Jaký podíl cukru je ve víně je-li označeno jako SLADKÉ?

11,Jaká podíl cukru je ve víně je-li označováno jako SUCHÉ?

12,Jaký podíl cukru je ve víně je-li označováno jako POLOSLADKÉ?

13,Kolik % jedné odrůdy vína musí obsahovat směs vína, aby mohla mít na etiketě 1 název, např. Rulandské šedé?

14,Co je to cuvee?

Děkuji předem za odpověď:)

Krásný den přeje Verča:)

Odpověď: Dobrý den,
zasílám odpovědi na Vaše dotazy:
ad1) Bariková vína jsou vína, která určitou dobu zrála v dubových vypálených sudech o určitém objemu. Sud nesmí být použit více jak 3x
ad2) Ano, i bílá vína se se vyrábí jako barrique.
ad3) Typická vůně a chuť je kouřová, pražená (káva, čokoláda), vanilková, kokosová.
ad4) Ne
ad5) Archivní víno je víno uváděné na trh nejméně tři roky po roku sklizně.
ad6) Teplota pro sběr slámového vína není rozhodující (jako je tomu u ledového).
ad7) Pravidla pro označování viz http://www.szpi.gov.cz/lstDoc.aspx?nid=11428
ad8) Víno musí být označeno, takže dle etikety. Toto označení ale v novém vinařském zákoně již není, zanží se pouze \"víno\"
ad9) Viz odpověď 8)
ad10)Víno sladké musí mít min. 45 g/l tedy 4,5%, u ledových vín může být zbyt. cukr i 300 g/l tedy 30%.
ad11)Víno suché musí mít do 9 g/l tedy 0,9%,
ad12)Odrůda může být uvedena za předpokladu, že minim. 85 % hroznů je z uvedené odrůdy a že toto víno bylo certifikováno.

ad13)Přesná definice je ve vinařském zákoně
ad14)Cuvée je kupáž odrůd, ročníků nebo viničních tratí.
Vložil: -mb-