Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 12. 11. 2010 (Mir.Řehák)

Dobrý den. Odborné publikace uvádí, že suché víno může mít cukernatost vína max. 4 g zbytkového cukru/litr. Např. ale Ryzlink rýnský 2008 ze Znovínu uvádí cukr 5,9 g/l a na etiketě je, že jde o víno suché. Není to chyba? Nemělo by jít už o víno polosuché, kde se uvádí hodnoty 4,1-12g/l? Rád bych tomu rozuměl. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den,
zdroj, ze kterého jste čerpal, zřejmě uváděl zjednodušené základní dělení vín dle zbytkového cukru. Legislativa totiž umožňuje označit jako suchá i vína, která mají zbytkový cukr do 9 g/l za podmínky, že rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně. Obdobně je tomu i u polosuchých vín, kdy při rozdílu zbytkového cukru a kyselin 10 gramů nebo méně můžete za polosuchá označit i vína do 18 gramů zbytkového cukru/litr.
S pozdravem
Nádvorníková
Vložil: -sn-