Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 30. 03. 2006 (Karel)

Dobrý den, zajímalo by mne následující... A sice, je nějaký rozdíl v tom, když víno zraje v sudech z amerického nebo francouzského dubu? Může to normální, průměrný, konzument poznat nebo se jedná jen o obchodní trik? A dále, jak dlouho musí takové víno zrat, aby mohlo mít označení \"barik\"? Je u nás přípustné prodávat jako barikovaná vína ta, co zrála v tancích, do kterých byly přidány dubové hobliny?

Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, stručně k Vašim dotazům:

1) Rozdíl mezi stejným vínem, které vyzrávalo ve (zjednodušeně) francouzském dubu a americkém dubu je zpravidla senzoricky rozeznatelný. Existují 3 základní typy dubu pro výrobu barikových sudů: (1) Dub letní (Quarcus robur); (2) Dub zimní (Quarcus petraea); (3) Americký dub bílý (Quarcus alba). Senzoricky jsou vína z prvních dvou typů s vyšším obsahem taninu, více svíravá, s intenzivním aroma po dřevu. Naopak vína ze třetího druhu více parfémová a aromatičtější (např. po vanilce). Jinak má samozřejmě vliv také zejména oblast pěstování dubu a způsob vypalování.

2) Víno musí zrát v dubovém sudu o objemu 225 l, který nebyl pro výrobu vína používán více, než 36 měsíců. Z toho je zřejmé, že jiné víno nesmí být označeno podle vinařského zákona slovem \"barrique\".

Více viz: Steidl R.,Leindl G.: Zrání vína v sudech barrique

(pk)
Vložil: