Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 13. 06. 2010 (Luboš)

Dobrý den, měl bych dotaz na obsah cukru ve víně resp. jeho značení. Konkrétně jde o označení vína jako suché v případě, že (max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně). Můj dotaz spočívá v tom, zda se vinař může v tomto případě rozhodnout zda víno označí jako suché, nebo ho může označit i jako polosuché? A druhý dotaz by byl na to, jak se přepočítávají kyseliny na kyselinu vinnou? A kterou z těchto kyselin uvádí vinaři na lahvích? Děkuji mnohokrát.

Odpověď: Dobrý den,
odpověď na Vaši otázku naleznete v příloze XIV v části B Nařízení Komise (ES) č. 607/2009 ze dne 14.7.2009, viz http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:193:0060:0139:CS:PDF
Vložil: -sn-