Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 27. 01. 2010 (Jan Šimoníček)

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně jakostních vín. Vždy jsem si myslel, že označení jakostních vín s přívlastkem se provádí dle množství cukru obsaženého v hroznech při sklizni. a že tento cukr prokvasí v alkohol a že tedy víno s přívlastkem pozdní sběr bude bud více sladké nebo bude obsahovat více alkoholu. Dnes se mi dostala do ruky láhev André s přívlastkem pozdní sběr. Víno je označováno jako suché a obsah alkoholu je 11,5%. Chtěl bych se zeptat kam \"zmizel\" cukr který byl na počátku v hroznech když není obsažen ve víně a 11,5% mi připadá nízká hranice alkoholu na to aby všechen prokvasil. Děkuji za odpověď . Šimoníček.

Odpověď: Dobrý den, pokud se podíváte na tabulku přepočtu stupňů normalizovaného moštoměru na přirozený obsah alkoholu, tak 11,5% obj. alk. odpovídá 19,3 stupňů NM. Tj. odpovídá přívlastku \"kabinetní\" v případě, že přírodní cukr by celý prokvasil na alkohol. Ale cukr nikdy zcela neprokvasí ze 100% a označní \"suché\" může mít víno s obsahem zbytkového cukru až do 9 g/l (při zachování rozdílu cukru a kyselin méně, než 2 g/l). A také tato tabulka je orientační, objem alkoholu, vzniklý prokvašením cukru závistí také na technologii, teplotě kvašení atd. Takže označení uvedeného vína je pravděpodobně v pořádku. Pokud máte stále pochybnost, můžete se obrátit na kontrolní orgán, tj. Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.
Vložil: -pk-

Hlasování o nejlepší TOP vinařský cíl bylo zahájeno!

1. 6. 2018 13:08, Pro vin. turisty

Již pošesté mají možnost milovníci vína a vinařské turistiky zvolit nejlepší TOP vinařský cíl. Bedekr TOP vinařský cíl v současnosti popisuje více než dvě stovky míst – vinných sklepů, vinařství, ...

Vína z Moravy, Vína z Čech