Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 23. 11. 2009 (Petr Sedlák)

Dobrý den, zajimalo by mne jakto ze u přívlastkových vín z modrých moštových odrůd bývá méně zbytkového cukru než u např srovnatelných přívlastků odrůd bílých. Např mezi pozdními sběry červených vín nalezneme max polosuchá vína. Moc děkuji za odpověd.

Odpověď: Dobrý den, je to dáno jednak tím, že bílá vína (zvláště některé odrůdy) mnohdy vyzrávají na vyšší cukernatost a dále charakterem červených vín, u kterých je obecně vhodný o něco vyšší obsah alkoholu (tím pádem nižší obsah zbytkového cukru). Ale udělat polosladké či sladké červené víno samozřejmě lze a na trhu jsou, i když v malé míře.
Vložil: -pk-