Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 20. 11. 2008 (Dana)

Dobrý den,dle různých informací se v letošním pro vinaře netypickém roce objevilo větší množství plísně šedé. Je tato plíseň v určitém stadiu na hroznech a po zpracování na víno karcinogenní? Nebo je nebezpečnější pro zdraví, až forma Penicillum sp./zelená hniloba/,která je údajně dalším stupněm plísně šedé?Velice děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Botritida (ať už ušlechtilá nebo neušlechtilá forma) neprodukuje aflatoxiny, které mohou mít karcinogenní účinky. Je třeba Botrididu rohlišit od Penicilia sp. (zelená hniloba), které má chopnost aflatoxiny produkovat. Zelená hniloba se ale vyskytuje na hroznech spíše výjimečně a to při vyšších stádiích hniloby hroznů, které se v této fázi již nezpracovávají na víno.

(za odpověď děkujeme ing. J. Balíkovi, PhD.)
Vložil: -pk-