Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 16. 06. 2008 (Tereza Nová)

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli existuje nějaký systém uchování vína v otevřené lahvi - vakuový nebo na inertní plyny pro restauraci. Hledala jsem na internetu a moc toho nenašla. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, v zásadě se tyto systémy dělí (jak také píšete) na vakuové a na použití intertního plynu. Shodou okolností v poslením Decanteru (07/2008) je pěkný test těchto pomůcek a přípravků. Obecně fungují oba principy; u vakuového principu dopadl nejlépe systém Vacuvin (u nás k dostání např. na www.gutea.cz; i když nevím, jestli tam mají přestě ten typ, který byl testován). U inertních plynů byl nejlépe hodnocen Private Preserve wine presever (směs oxidu uhličitého, argonu a dusíku). Něco podobného jsem viděl v Makru u pultu prodeje vín. U nás v Salonu vín ČR používáme velkou lahev potravinářského dusíku. Obecně v tomto testu dopadl lépe systém inertního plynu; u vakuového systému byla připomínka, že se mírně ztrácí aroma (toto byla připomínka konkrétně u Sauvignonu). U obou systémů, ale byly výrobky, které byly hodnoceny vyloženě špatně. Pokud máme zájem, napište mi na pavel.krska@vinarskecentrum.cz, pošlu vám test naskenovaný.

Jinak já se u domácího použití držím principu, že každá láhev dobrého vína by se měla dopít ;-)
Vložil: -pk-