Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 13. 04. 2008 (cyril)

Dobrý den, moje otázka je vlastně reakcí na Vaši odpověď k dotazu pana M.D. z 10.4.2008. Týká se pěstování vína a než ji zformuluji, tak jenom skromně dodám že jsem vždy naprosto přesně chápal výraz \"pěstování vína\" jako součást jeho výroby, kvalita se přece rodí ve vinici.

Otázkou tedy zůstává:

a) proč je pěstování vína oddělováno

od jeho výroby?



Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

Odpověď: Dobrý den, Cyrile, otázka \"pěstování vína\" či \"pěstování révy\" je otázkou zejména terminologickou. Přestože se snažíme zpřístupňovat znalosti o víně široké veřejnosti, neměli bychom rezignovat na alespoň elementární terminologii enologie. Viz např. prof. Kraus a ing. Kopeček, který i v knize pro veřejnost píší: \"Na révovém keři vypěstujeme hrozen révy vinné\" (zdroj: Kraus V., Kopeček J.: Setkání s vínem; Radix, 2002; strana 68, kapitola \"Jak se víno vyrábí\").

O tom, že kvalita vína se rodí ve vinici jistě není sporu. Pro kvalitu vína je stejně důležitá špičková surovina - hrozny i špičková technologie jejich zpracování na víno a jedná se samozřejmě o spojitý proces, který tvoří z šiřšího hlediska jeden celek. Pěstování révy a výroba vína jsou předmětem výuky na středních a vysokých školách a tato problematika je podrobně popsána v mnoha publikacích. Z tohoto hlediska přiliš nerozumím Vaší otázce - kdo a jakým způsobem co rozděluje či odděluje?
Vložil: -pk-