Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 09. 12. 2005 (Mirek F.)

Mám doma plný demižon červeného vína, 2 roky starého. Dařilo se mi jej držet tuto dobu na cca 10 -20 mg volné síry. Z ničeho nic se začalo jevit jako naoxidované a ani opakované zasíření na 30 mg volné síry tento problém definitivně nevyřešilo - pouze senzorický nedostatek zmírnilo. Víno bych chtěl ještě nějakou dobu skladovat, takže rada - vypít jej mi až tak moc nepomůže. Dík.

Odpověď: Dobrý den,
charakter této rubriky otázek/odpovědí je určen spíše pro laickou vejenost; není primárně určena k otázce technologie pro malovinaře (nevím, jestli to je váš případ, nebo jestli jste víno koupil). Nicméně se pokusím o stručnou odpověď z vlastní malovinařské zkušenosti. Obsah 10 g/l volné SO2 je pro skladování málo a není divu, že víno začalo oxidovat. Optimální hodnota je kolem 30 g/l. Zasíření na 30 g/l částečně pomůže, ale stopy oxidace ve víně většinou zůstanou. Svého času jsem konzultoval podobný problém s prof. Malíkem, který navrhnul přidat toto víno před kvašením do rmutu modrých hroznů z nové úrody (staré víno do 20% objemu). Toto řešení přineslo uspokojivý výsledek. To vše samozřejmě za předpokladu, že oxidace není příliš výrazná a ve víně nejsou silné octové/acetonové tóny. Pokud ano, tak je každá rada drahá...

(-pk-)
Vložil: