Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 06. 12. 2005 (Tomáš V.)

Dobrý den, je nějaké pravidlo, podle kterého bych se měl řídit, pokud chci přezátkovávat archivní vína? Nemyslím že bych to dělal sám, spíš po jaké době a jakou technologií je to vhodné. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, otázka přezátkování je samozřejmě závislá na kvalitě použitého korku, ovšem v podstatě každý korek má omezenou trvanlivost. Z tohoto důvodu se přezátkování někdy praktikuje. Dalším důvodem přezátkování je, že objem vína se postupně v láhvi zmenšuje kvůli odpařování vína i přes kvalitní zátku. Tím se zvětšuje objem vzduchu v láhvi, což urychluje proces stárnutí vína. K přezátkování se přistupuje zpravidla po cca 10 letech. Vyzátkuje se celá partie vína a láhve se před aplikací nových zátek dolijí jednou z láhví partie. Samozřejmě se zároveň s tím provede senzorická kontrola vína. Pokud máte již jen několik posledních láhví partie, je možno je dolít jiným vínem podobného charakteru.

Je samozřejmě nutno zvážit, zda víno přezátkovávat, nebo (pokud je víno již na vrcholu láhvové zralosti) jej v dohledné době zkonzumovat.

Použitá literatura: Dörr, Röder, John: Co nevíte o víně, Ikar, 2000, překlad prof. V. Kraus.

-pk-
Vložil: