Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 05. 12. 2007 (Neználek)

Stále jsem nikde nedostal odpověď (ani zde)na výklad vinařského zákona ohledně zatřídění vín dle zbytkového cukru. Jestliže platí:

Víno suché:

Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:

a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo

b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

A to je právě to zpropadené b-éčko, co mě nikdo nechce rozumě vysvětlit. Asi protože je to stanoveno BLBĚ!

Copak je víno 4g cukru a 7g kyselin suché zrovna tak, jako podle b) 8g cukru a 7g kyselin (rozdíl menší jak 2g) ?!?!!!!

A naopak, zanamená to snad, že víno 5g cukru a 8g kyselin (rozdíl větší jak 2g) ne polosuché?!

Odpověď: Dobrý den, definice je správně. Pokud si tento slovní zápis převedete do matematické podoby:

Zbytkový cukr v litru vína [g] minus obsah kyselin litru vína [g] je menší nebo rovno 2 [g]

Ve vašem poslední případě 5 - 8 = -3 (je to tedy méně, než 2); je to tedy víno suché.

Tato definice říká jinými slovy to, co přesná definice v NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 753/2002 ze dne 29. dubna 2002, čl. 16:

Víno lze označit jako \"suché\", jestliže obsah zbytkového cukru v dotyčném víně nepřesahuje:
a) 4 gramy na litr nebo
b) 9 gramů na litr, pokud celkový obsah kyselin přepočtený na kyselinu vinnou na jeden litr je nejméně o 2 gramy nižší než hodnota obsahu zbytkového cukru.
Vložil: -pk-

Osm vítězů Oenofora pochází z České republiky

23. 6. 2018 08:05, Pro tisk

Letošní 12. ročník mezinárodní soutěže vín Oenoforum byl velmi úspěšný pro naše vína. Ocenění za nejlepší kolekcí získalo Nové vinařství. Čtyři hlavní Šampioni letos putují do zahraničí. Moravští vina ...

Vína z Moravy, Vína z Čech