Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 05. 12. 2007 (Neználek)

Stále jsem nikde nedostal odpověď (ani zde)na výklad vinařského zákona ohledně zatřídění vín dle zbytkového cukru. Jestliže platí:

Víno suché:

Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:

a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo

b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

A to je právě to zpropadené b-éčko, co mě nikdo nechce rozumě vysvětlit. Asi protože je to stanoveno BLBĚ!

Copak je víno 4g cukru a 7g kyselin suché zrovna tak, jako podle b) 8g cukru a 7g kyselin (rozdíl menší jak 2g) ?!?!!!!

A naopak, zanamená to snad, že víno 5g cukru a 8g kyselin (rozdíl větší jak 2g) ne polosuché?!

Odpověď: Dobrý den, definice je správně. Pokud si tento slovní zápis převedete do matematické podoby:

Zbytkový cukr v litru vína [g] minus obsah kyselin litru vína [g] je menší nebo rovno 2 [g]

Ve vašem poslední případě 5 - 8 = -3 (je to tedy méně, než 2); je to tedy víno suché.

Tato definice říká jinými slovy to, co přesná definice v NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 753/2002 ze dne 29. dubna 2002, čl. 16:

Víno lze označit jako \"suché\", jestliže obsah zbytkového cukru v dotyčném víně nepřesahuje:
a) 4 gramy na litr nebo
b) 9 gramů na litr, pokud celkový obsah kyselin přepočtený na kyselinu vinnou na jeden litr je nejméně o 2 gramy nižší než hodnota obsahu zbytkového cukru.
Vložil: -pk-