Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 26. 11. 2007 (Jiří Horák)

Dobrý den.

Rád bych se zeptal, zda existuje a zda se dá někde koupit víno bez oxidu siřičitého ?

Jiří Horák

Odpověď: Dobrý den, oxid siřičitý je již od dob římanů používaný antioxidant ve víně. Jeho maximální obsah určuje vinařský zákon a při dodržení limitů by neměl způsobovat zdravotní problémy. Dnešním trendem je obsah SO2 snižovat, ale je nutno se držet zásady \"tak málo, jak je možné, tak mnoho jak je potřeba\". Použití SO2 je možní snížit užíváním reduktivních technologií (eliminace přístupu vzduchu při výrobě a uchování vína). Dále např. vyšší obsah polyfenolů u červených vín umožňuje snižit použití SO2. Někteří vinaři experimentují s výrobou červeného vína bez použití SO2, ale při finalizaci - plnění vína pro trh je nutno minimální obsah SO2 přidat kvůli zabránění oxidace.
Vložil: -pk-