Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

uspechy-nasich-vin

Dotaz z 25. 12. 2006 (Jiri C.)

Dobrý den,

chtěl bych Vás požádat o informaci týkající se zatřídění vín do jakostních tříd. Dočetl jsem se, že vinař se podle naměřené hodnoty cukernatosti °NM rozhodne, jakým způsobem bude dále s moštem zacházet a jakou kategorii může docílit. To znamená, že jestliže nedosáhne cukernatost moštu požadované hodnoty, tak i víno z později sklizených hroznů (nebo výběru z bobulí) bude zařazeno třeba \"pouze\" jako jakostní? Lze naopak za určitých příhodných podmínek z běžného sběru hroznů docílit vína s přívlastkem? Předem Vám děkuji za odpověď a vinařům z Moravy a Čech šťastný rok 2007!

Odpověď: Dobrý den,
dle vinařského zákona je primárním ukazatelem pro zařazení do jednotlivých kategorií obsah přírodního cukru v moštu; nikoliv doba sklizně (i když samozřejmě většinou tyto dva parametry spolu souvisí). Více v rubrice o rozdělení vín podle vinařského zákona v České republice..

(pk)
Vložil: