Menu
uspechy-nasich-vin

Otázky a odpovědi

Zadejte Vaše jméno.
Zadejte Váš e-mail.
Zadejte Vaši otázku.

Dotaz z 29. 5. 2011 (Irena Ondráčková)

Do své bakalářské práce mám zodpovedět dotaz: Proč se v naší republice pěstují převážně odrůdy bílého vína?

Zobrazit odpověď

Dotaz z 17. 5. 2011 (zdenek)

Dobrý den

Dá se uvás koupit víno bez oxidu siřičitého.Díky za odpověď

Zobrazit odpověď

Dotaz z 10. 5. 2011 (Luděk Kopřiva)

Dobrý den.

Je možné, aby byla vína zatříděná jako přívlastková doalkoholizovávana??

Dovolují to naše předpisy?

A poku ano, čí se to provádí?

Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 28. 4. 2011 (Veronika)

1,Co jsou bariková vína?

2,Jsou bariková vína bílá vína?

3,Jaká vůně a chuť jsou typická pro bariková vína?

4,Mohou se přislazovat měšní vína?

5,Jaké víno můžeme označovat za archivní?

6,Při jaké teplotě se sbírají hrozny na výrobu slámového vína?

7,Jaké údaje musí obsahovat etiketa přívlatkových vín?

8,Podle čeho v obchodě poznáte stolní vína?

9,Podle čeho v obchodě poznáte známková vína?

10,Jaký podíl cukru je ve víně je-li označeno jako SLADKÉ?

11,Jaká podíl cukru je ve víně je-li označováno jako SUCHÉ?

12,Jaký podíl cukru je ve víně je-li označováno jako POLOSLADKÉ?

13,Kolik % jedné odrůdy vína musí obsahovat směs vína, aby mohla mít na etiketě 1 název, např. Rulandské šedé?

14,Co je to cuvee?

Děkuji předem za odpověď:)

Krásný den přeje Verča:)

Zobrazit odpověď

Dotaz z 14. 4. 2011 (Robert)

Dobrý den, na Vašem webu v rubrice \"přírodní podmínky\" jsem našel pěknou tabulku s přehledem jednotlivých ročníků, počasí a kvality vína, ale je to pouze do roku 2003. Nevíte o nějakém přehledu aktuálnějších dat? Třeba i v tištěné podobě... Taky co se týče světových oblastí, podobné tabulky by mě zajímaly. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Dotaz z 12. 4. 2011 (Veronika H.)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se v legislativě nějak rozlišuje víno lahvové a sudové, konkrétně z hlediska obsahu oxidu siřičitého ve víně. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 28. 2. 2011 (Karel Kumžák)

Dobrý den, díval jsem se na seznam nových vín v Salonu a zarazil mne uváděný malý počet lahví u jednotlivých šarží. Např RV vinařství Galant 3, jinde 5, 7 a někde dokonce pouze jedna. Nevím jak si to vysvětlit. Co při takhle malých šaržích dostanou návštěvníci k ochutnání?

Zobrazit odpověď

Dotaz z 6. 2. 2011 (Vladimír Chovanec)

Scháním dodavatele stáčeného vína.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 15. 11. 2010 (Jaroslav Baštař)

Prosím o info, co musí obsahovat etiketa na prodávané láhvi vína a jaké sankce hrozí za klamné údaje. Děkuji jb

Zobrazit odpověď

Dotaz z 12. 11. 2010 (Mir.Řehák)

Dobrý den. Odborné publikace uvádí, že suché víno může mít cukernatost vína max. 4 g zbytkového cukru/litr. Např. ale Ryzlink rýnský 2008 ze Znovínu uvádí cukr 5,9 g/l a na etiketě je, že jde o víno suché. Není to chyba? Nemělo by jít už o víno polosuché, kde se uvádí hodnoty 4,1-12g/l? Rád bych tomu rozuměl. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 8. 9. 2010 (Jan Ptáček)

Dobrý den, chtěl bych si koupit sazenice jako malo pěstitel. Poradíte mi na koho se obrátit? Mám zájem o odrůdy: Solaris FR240-75, Glenora Seedless Ny358114 a Somerset Seedless ES12-7-98.



Děkuji za pomoc a za radu.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 7. 9. 2010 (ing.Renata Ivičičová)

Co je to malovýroba vína? Kolik litrů (cca) je možné v malovýrobní vinné provozovně vyrobit?

Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Dotaz z 1. 9. 2010 (Katka Lipenská)

Dobrý den,

zajímalo by mě, jak se do angličtiny překládá \"výběr z hroznů\", tedy pokud takový výraz v angličtině existuje, nedaří se mi ho nikde najít.



Děkuji a zdravím



kl

Zobrazit odpověď

Dotaz z 26. 8. 2010 (Jaroslav M.)

Dobrý den,

chci se Vás zeptat na názor ohledně klamání spotřebitele některými vinaři, kteří lžou o původu vína a vydávají ho za vína česká a moravská. Hovořím o Českých vinařských závodech a Vinium Velké Pavlovice, avšak v minulosti byly do těchto podvodů zapleteny i jiné firmy. V současné době jsou toho plné noviny a televize. Domníváte se, že se dá vinařům z ČR vůbec věřit? Může být jenom otázkou času, kdy si vinaři troufnou na trh uvést i zdravotně závadná vína. Můžete z vlastní zkušenosti doporučit zákazníkům alespoň několik slušných vinařů?

Zobrazit odpověď

Dotaz z 30. 7. 2010 (Martin B)

Dobrý den. Zajímalo by mně kolik je v ČR republice povoleno přidávat síry do vína při jeho výrobě? A jak to je v zahraničních státech(Itálie, Francie, Německo..)...

Zobrazit odpověď

Dotaz z 26. 7. 2010 (Jarda Pita)

Dobrý den,

na zahrádce máme révu (chuť muškátu a nechá-li se dlouho na tažních, tak začne opadávat na zem). Když chci na podzim bobule vylisovat, tak to nejde, protože je jádro bobulí jako z gumy.

Jedině mi pomáhá nechat bobule nakvasit, ale to mi pak z jader zhořkne.

Prosím, jaký by měl být správný postup?

Za Vaši radu předem děkuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 10. 7. 2010 (Tom)

Proč není červené ledové víno rudé, ale jen růžové a je toto pravidlem nebo lze dosáhnout i sytě rudé barvy podobně jako u běžného červeného vína? Děkuji za odpověď. S pozdarvem \"pití dobrého vína zdar\" Tom

Zobrazit odpověď

Dotaz z 23. 6. 2010 (Veronika)

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jestli byste mi nemohli poradit s odkupem archivních vín. Máme pár starých archívů z Vinia Velké Pavlovice a chtěli bychom je prodat, jenže se nám nedaří najít nějaký podnik nebo vinotéku, která by je odkoupila. Pokud je to možné, prosím o adresy nebo kontakty, kde odkupují archivní vína.

Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 16. 6. 2010 (Jaroslav Mojžíš)

Dobrý den, je prosím někde k dispozici jinak skvělá tabulka srovnání ročníků ze článku Klimatické poměry doplněná o poslední roky? Děkuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 14. 6. 2010 (Petra)

Dobrý den,

chtěla jsem Vás poprosit o objasnění Svatomartinského vína, konktrétně doba jeho pití. Svatomartínské víno se pije již tentýž rok, co proběhla sklizeň? Ale prosím, jak je to u bílého Svatomartinského vína, je to technologicky možné, aby se bílé Svatomartinské víno pilo již tentýž rok, co se sklízí?

Prosím mohl by jste mi doporučit nějaký odkaz, kde bych se mohla dočíst o výrobě tohoto vína?

Předem děkuji za Váš čas a za Vaši odpověď.

Petra ze Severní Moravy.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 13. 6. 2010 (Luboš)

Dobrý den, měl bych dotaz na obsah cukru ve víně resp. jeho značení. Konkrétně jde o označení vína jako suché v případě, že (max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně). Můj dotaz spočívá v tom, zda se vinař může v tomto případě rozhodnout zda víno označí jako suché, nebo ho může označit i jako polosuché? A druhý dotaz by byl na to, jak se přepočítávají kyseliny na kyselinu vinnou? A kterou z těchto kyselin uvádí vinaři na lahvích? Děkuji mnohokrát.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 13. 6. 2010 (Kresta)

Dobrý den,

doporučuje se vypít 2 - 4 dcl vína denně. Jak ale skladovat už otevřené víno aby se nepokazila chuť? Můžete mi prosím poradit? A jaká vína to vydrží?

Díky Kresta

Zobrazit odpověď

Dotaz z 10. 6. 2010 (Pospíšil J.)

Dobrý den, rád bych se zeptal zda je možné sehnat víno z určitého dne (ze dne, kdy byla láhev plněná)?

Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Dotaz z 20. 5. 2010 (bobby)

Dobrý den, co znamená když je víno extraktivní?

Zobrazit odpověď

Dotaz z 10. 5. 2010 (Jakub Tůma)

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jaké ročníky sou pokládány za silnější alespoň v posledních dvou dekádách. Vinaře neznám, takže se nemám ani kde zeptat.

Děkuji.

PS: Skvělá webová stránka. Nezamýšlíte přidat info o zahraničních vínech?



Znalost vína může být radostí po celý život člověka.(Hemingway, E.)

Zobrazit odpověď

Dotaz z 7. 5. 2010 (Jirka)

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat,je v některých případech doporučeno pít víno z jiných, než skleněných pohárů? (např. cín, dřevo, chr. mosaz apod.)? Předem děkuji za odpověď. Jiří V.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 26. 4. 2010 (Tomáš Chadim)

Při stáčení vín zákazníkům jsou vína cítit příliš dusíkem. Lze to nějak eliminovat? (nastavený tlak 1 Atm).

Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 21. 4. 2010 (Mirek)

Dobrý den. Mám takový dotaz. Nedávno jsem na jedné akci ochutnával jedno červené víno a na štítku bylo pouze napsáno Sveral nebo snad Savrel 2009. Dá se toto víno nebo něco jemu podobného někde sehnat? Děkuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 10. 4. 2010 (Příhoda)

Dobrý den. Může mi někdo říct co je rekvírované víno? Předem DĚKUJI.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 6. 4. 2010 (Baková Jana)

Krásný den, jaká přibližná cena by byla Maďarského vína z roku 1980-Balatonfüredi/Rizling. Děkuji

Zobrazit odpověď

Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

5. 2. 2019 11:54, Pro odborníky

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 ...

Vína z Moravy, Vína z Čech