Menu
uspechy-nasich-vin

Otázky a odpovědi

Zadejte Vaše jméno.
Zadejte Váš e-mail.
Zadejte Vaši otázku.

Dotaz z 5. 3. 2008 (Petr Šigut)

Chtěl bych prodávat kvalitní čepované víno, na koho se mám obrátit?

Zobrazit odpověď

Dotaz z 21. 2. 2008 (Pavel Leksa)

Mám u chaty víno, nevím co je to za druh,

ale poslední roky víno nedozraje protože chytne plíseń. Postřik provádím ale jen. kuprikolem. Poraďte jak na to,nebo jej mám vykopat ?

Zobrazit odpověď

Dotaz z 20. 2. 2008 (Jindřich Strmiska)

P.T.Zaregistroval jsem zde dotaz,co je Rekvírované víno.Rekvírované víno je obcodní název Jindřicha Strmisky z Archlebova.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 5. 2. 2008 (Andrea Slezáková)

brýden chci se zeptat,mám asi6 let starou vinnou révu a nevím jak mám provést řez aby byla úroda ppět bohatá.děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 19. 1. 2008 (Aaa)

Dobrý den.

Známí mi doporučili víno s názvem Rhodos. Mělo by se jedna o české bílé víno, ale nemohu jej nikde najít...

Zobrazit odpověď

Dotaz z 18. 1. 2008 (Dr. Milan Škoda)

Dobrý den, slyšel jsem, že víno může být označeno jako suché i při obsahu cukru vyšším než 4 g/l. Souvisí to s poměrem mezi cukrem a kyselinami. Jak je to přesně? Děkuji Milan Škoda

Zobrazit odpověď

Dotaz z 17. 1. 2008 (Renata Uherské Hradiště)

Dobrý den,dostala jsem příležitost k relizaci síti vinoték a mám za úkol udělat roční kalendář důležitých svátků,nebo akcí důležitých pro předzásobení pro spotřebitele.( např.11.11 Svatomartinské,dny Beaujolais atd.)Z větší části jej mám vypracovaný,ale chtěla bych se zeptat,jestli existuje nějaká publikace,nebo odkaz na www stránky,kde bych mohla svůj kalendář zkontrolovat a eventuelně doplnit.Díky za odpověď.Renata

Zobrazit odpověď

Dotaz z 15. 1. 2008 (Petr Skála)

Jsme občanské sdružení a obnovujeme připomínku na původní vinici na Letné v Praze 7, u bývalého vinařského domku. Neměla by to být klasická vinice, ale vinná réva pokrývající povrch půdy a pnoucí se po kamenné zdi domku. K tomu sháníme pro výsadbu sazenice nejlépe podnoží vinné révy. Poraďte, kde je sehnat (cca 150 ks). Děkujeme.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 1. 1. 2008 (Roman Šafařík)

Dobrý den, právě jsem si pořídil RD na Moravě s vinohradem, o který bych se chtěl naučit starat a zkusit si vlastní výrobu vína. V této souvislosti se snažím vyhledat nějaké knihy, DVD aj. pro začátečníky vinaře jako je práce na vinohradě, péče o víno, vinař začátečník aj., ale ve výběrech jsou již samé pro pokročilé a výše vinaře. Rád bych Vás poprosil o možnost doporučení nějakých knih, DVD aj.

Velmi děkuji za ochotu. Roman 27let

Zobrazit odpověď

Dotaz z 1. 1. 2008 (Tomas)

Dobrý den,

zakoupil jsem vína ze Slovácké podoblasti a zjistil jsem, že všechna mají nějaké divné špunty. Mohli byste mi napsat, z jakého jsou materiálu, proč nejsou z korku a jestli se jedná o domácí produkci(špuntů)? Ne že bych měl něco proti výrobkům od soudruhů z Číny, ale pokud by ty \"umělohmotné\" špunty byly vyrobeny mimo ČR, pak už si vaše vína určitě nekoupím. Ovšem i samotná skutečnost, že jsou špunty nějaké plastové mě od budoucí koupě opravdu odrazuje. Tomáš P.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 21. 12. 2007 (Luboš Kudrna)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli v PRAZE existuje nějaký specializovaný obchod, kde by se dali zakoupit Vaše vína? Děkuji Luboš Kudrna

Zobrazit odpověď

Dotaz z 19. 12. 2007 (Karel Kvaka)

Dobrý den,rád bych se zeptal jak lze v domácí malovýrobě vína,a jeho následném školení odstraňovat hořčiny.Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Dotaz z 14. 12. 2007 (Jan Mašek)

Dobrý den,mám dotaz na konzumaci červeného a bílého vína.Přesnéji na tepltu.Předem děkuji za odpověď,děkuji.Mašek.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 5. 12. 2007 (Pavel)

Dobrý den, otázka ohledně burčáku. Je to naše specialita a nebo se pije i v jiných zemích. Jestli ano, jaký je jeho název v němčině. Děkuji a zdravím. Pavel

Zobrazit odpověď

Dotaz z 5. 12. 2007 (Neználek)

Stále jsem nikde nedostal odpověď (ani zde)na výklad vinařského zákona ohledně zatřídění vín dle zbytkového cukru. Jestliže platí:

Víno suché:

Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:

a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo

b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

A to je právě to zpropadené b-éčko, co mě nikdo nechce rozumě vysvětlit. Asi protože je to stanoveno BLBĚ!

Copak je víno 4g cukru a 7g kyselin suché zrovna tak, jako podle b) 8g cukru a 7g kyselin (rozdíl menší jak 2g) ?!?!!!!

A naopak, zanamená to snad, že víno 5g cukru a 8g kyselin (rozdíl větší jak 2g) ne polosuché?!

Zobrazit odpověď

Dotaz z 26. 11. 2007 (Jiří Horák)

Dobrý den.

Rád bych se zeptal, zda existuje a zda se dá někde koupit víno bez oxidu siřičitého ?

Jiří Horák

Zobrazit odpověď

Dotaz z 24. 11. 2007 (ippy)

Dobrý den, prosím o radu, jakými hygienickými předpisy se řídí provoz vinotéky

Zobrazit odpověď

Dotaz z 17. 11. 2007 (Dr.Jitka Zajícová)

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým jednoslovným výrazem se v řeči \"vinařů\" označuje úkaz, kdy se přeruší kvetení révy vlivem špatného počasí. Německy to je \"Verrieseln\" - slovník ovšem mlčí.

Děkuji a zdravím, Zajícová

Zobrazit odpověď

Dotaz z 14. 11. 2007 (cyril)

Děkuji za odpověď na můj dotaz z 31.10.2007. Stav, který jste objasnili se mi ovšem zdá diskriminující pro tuzemské vinaře, zejména když vyvezou víno do zahraničí. Můj dotaz tedy zní:

a/ je dovážené víno osvobozeno od plateb do VF proto, že byl zaplacen odvod v zemi původu?

b/ pokud ano, mají naši vinaři možnost žádat zahraniční VF o pomoc při marketingu v jejich zemích?

c/ je smyslem Vinařských fondů i těch zahraničních, kdy ten náš pracuje na obdobných principech, podporovat marketing jednotlivých skupin vinařů a nebo určovat vinařům jednotný postup pro marketing?

d/ nezdá se Vám, že Vinařské fondy v zemích s vysokou produkcí musí být zákonitě bohatší než ten náš, když se k nám značná část vína dováží?

Za zodpovězení čtyř otázek děkuji a jsem s pozdravem.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 13. 11. 2007 (Eva Stránská)

Dobrý den,v oblasti Znojma jsem si před několika lety koupila víno zn.Šaller/asi/,ráda bych si ho objednala po internetu,ale nevím kdo ho vyrábí.Můžete mi poradit?Děkuji za odpověd.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 11. 11. 2007 (Hofman Petr)

Nepřeji si, aby mi byli zasílány jakékoliv reklamní, informativní, či jiné e-meily z vašich stránek. Aktivoval jsem si tuto službu sám před rokem. Kdybych tehdy věděl jaké problémy mne čekají s jejím zrušením. Určitě bych to neudělal. Již několikrát jsem se pokusil zrušit Jejich zasílání avšak marně. Hofman

Zobrazit odpověď

Dotaz z 9. 11. 2007 (Josef Medlín)

Proč jsou na Vašich stránkách

v rubrice adresář uvedeni obchodníci

s vínem a hotely, když mají vinotéky

vlastní adresář v rámci vašich www?

Zobrazit odpověď

Dotaz z 4. 11. 2007 (Ivo)

Vážený pane Krška,

jak lze zjistit kontakt na dotazy ohledně zde dotazovaných služeb (na exkurze, vína etc.)

s díky

Ivo Bukovský

Zobrazit odpověď

Dotaz z 4. 11. 2007 (Kristýna)

Dobrý večer potřebovala bych zodpovědět pár otázek ,které potřebuji k projektu,který máme ve škole. Chtěla bych vědet jak probíhá pěstování vína v oblasti a podoblasti které jsou v ČR a definici slov:vinařství a vinohradnictví? Předem děkuji za odpověd nebo za nějaký odkaz na kterém si tyhle informace moho vyhledat

Zobrazit odpověď

Dotaz z 31. 10. 2007 (cyril)

Dobrý den, můj dotaz se týká odvodů do Vinařského fondu. Vinaři odvádí peníze podle daných předpisů a mě zajímá, zda i za prodaná vína do zahraničí a dále naopak, jestli se platí do VF za vína dovozová. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 23. 10. 2007 (Jiří Houška)

Dobrý den

Rád bych jel s přítelkyní na víkend na Moravu poznat vinné sklípky.Chci se jen optat zda se pořádají nějaké zájezdy z Prahy na celý víkend+ubytování a kde je možnost si vše objednat.Děkuji za radu a tip.Houška Jiří

Zobrazit odpověď

Dotaz z 22. 10. 2007 (Dana)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jaké jsou správné sklenice na šumivé víno.Před pát lety jsme byli učeni, že jimi jsou flétna, špička, miska.Je tomu tak i v dnešní době?Děkuji předem za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 20. 10. 2007 (sisa)

dobrý den, zajímalo by mě, kolik bylo v naši republice na jižní moravě vyprodukováno vín o obsahu 0,75l. Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 17. 10. 2007 (Josef Šmejkal)

Dobrý den,

měl bych otázku týkající se objednání vína přes internet.

Nenašel jsem odkaz na p.Kunce z vinařské obce Vracov.

Konkrétně bych chtěl objednat jakostní odrůdové víno Cabernet Sauvignon, 2004.

Můžete mi pomoci?

Děkuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 16. 10. 2007 (Karel Grill)

Dobrý den. Včera jsem pil vynikající bílé moravské víno údajně vyrobené z tmavých hroznů s bílou dužinou. Mohli byste poradit mně, laikovi, kde bych si takové mohl koupit a za kolik, prosím?

S pozdravem Karel Grill

Zobrazit odpověď

Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

5. 2. 2019 11:54, Pro odborníky

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 ...

Vína z Moravy, Vína z Čech