Menu
uspechy-nasich-vin

Otázky a odpovědi

Zadejte Vaše jméno.
Zadejte Váš e-mail.
Zadejte Vaši otázku.

Dotaz z 19. 4. 2009 (Marketa)

Dobry den,zajimalo by me v ktere fazi vyroby vina (cuvee) dochazi k michani odrud, dekuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 17. 4. 2009 (Petr)

Dobrý den,bylo by možné zaslat poštou publikační materiály (tištěné) týkající se vinařské oblasti morava.



Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 14. 4. 2009 (Robert Bouša)

Zdravím a chtěl bych se zeptat, zda má někdo nějaké zkušenosti s firmou, co u nás staví vinné sklepy na klíč (Helicave)? Dostal jsem od nich mailem nabídku a rozhoduju se, jesti do toho jít..Díky za odpovědi.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 6. 4. 2009 (Pavla)

Dobrý den, jsem studentkou cestovního ruchu a píši diplomovou práci na téma vinařství na jižní moravě. Poradili by jste mi jaké jsou trendy vinařství v oblasti cestovního ruchu? Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 26. 3. 2009 (Charvátová)

Dobrý den, mohu se zeptat jaké jsou vinařské procesy? Nejlépe z chemické stránky. Potřebuji o tom napsat práci na VŠ(učitelství chemie) a nevím, kde mám začít hledat. Prosím poraďte alespoň zdroje k studování. Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 25. 3. 2009 (Pavel Soukup)

Dobrý den, rád bych získal informaci, která vína běžně k dostání na našem trhu, obsahují minimální případně nulový obsah cukru. Můžete mi, prosím, uvést několik značek či názvů těchto produktů. Děkuji, Soukup.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 17. 3. 2009 (Jiří Sečkař)

Existuje odrůda Portugal bílý, dnes již

přejmenovaný na Moravské bílé a na Slovensku na Bratislavské bílé?

Zobrazit odpověď

Dotaz z 11. 3. 2009 (Andrea Urbanová)

Dobrý den, ve vašem slovníku pojmů či v odrůdách jsem nenašla claret či růžové víno, sice si tyhle pojmy můžu najít na jiných webech, ráda bych se o něm něco dočetla i zde na tomto webu, protože za několik hodin čtení na něm jsem si ho oblíbila. Děkuji a těším se na odpověď. Andrea Urbanová, Lázně Bohdaneč

Zobrazit odpověď

Dotaz z 10. 3. 2009 (Jiří Janeček)

V Drnholci se konají již od roku 1976 místní výstavy vín Proč není tato akce uvedena ve vašem přehledu.? Co musí organizátoři učinit, aby i akce v Drnholci vešla v širší známost?Můžeme obdržet propagační a osvětový materál na tuto výstavu? Výstava se koná o velikonoční neděli ,tj. 12. dubna v sále místníh kulturního domu. Na odpověď se těší Janeček

Zobrazit odpověď

Dotaz z 26. 2. 2009 (Zdeněk Krejčí)

Dobrý den,

mám rád víno, rád bych poznal i práci na vinici, například sklizeň. Pouze za stravu a bydlení. Je možné to přes Vás nějak vyřešit?

Děkuji za odpověď

Zdeněk Krejčí

Zobrazit odpověď

Dotaz z 16. 2. 2009 (David)

Dobrý den, je možno říci zda suché jakostní víno, které bylo vyrobeno z hroznů o cukernatosti 18,8 °NM a má udávaný obsah alkoholu 12% bylo doslazeno cukrem ? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 8. 2. 2009 (jiří)

Pro zpracování katalogu na výstavu vin existuji programy.Potřebuji vědětkde se dají zajistit

Zobrazit odpověď

Dotaz z 7. 2. 2009 (Ondřej)

Dobrý den, uvádíte zde, že polosuchá vína obsahují nejvýše 12 g cukru na litr. Na lahvi Rulandského šedého 2006 výběr z hroznů, kterou zde mám a právě se chystám si ji vychutnat, je uvedeno, že se jedná o polosuché víno a vzadu je uvedena hodnota zbytkového cukru 13,0 g/l. Kde je tedy chyba? Ještě dodám, že obsah kyselin je 5,8 g/l, ale to v tomto případě nejspíš nehraje roli, že?. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 7. 2. 2009 (žanda)

Dobrý den,potřebovala bych zjistit,kde se v ČR pěstuje Starovavřinecke víno,mohli by jste mi poradit?Mám to za referát,a nikde to nemůžu najít,dějkuji za odpověd.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 28. 1. 2009 (Mirek)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký by byl postup zjištění u vína jestli bylo docukřeno před fermentací.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 21. 1. 2009 (DomPérignon)

Dobrý den, na internetu jsem cetl paragraf o spotrebe potravin, kde stalo, ze na etikete lahve vin informace o trvanlivosti se nemusi uvadet. Dostal jsem nejaky sekt rocnik 2007 a zajima mne jestli se da konzumovat. Asi hloupa otazka, ale o vinech nic nevim. :D

Zobrazit odpověď

Dotaz z 16. 1. 2009 (Jana)

Dobrý den,

ráda bych věděla, zda se podle etikety skleničkami s vínem ťuká, či pouze pozvedá číše. Děkuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 12. 1. 2009 (Linhartová Nataša)

Dobrý den, potřebuji poradit jakým způsobem vyčistit nebo přefiltrovat zakalené víno, děkuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 11. 1. 2009 (Lukáš)

Dobrý den, chtěl jse se zeptat, jaký je rozdíl mezi tím, když si Vás někdo pozve k sobě do sklípku a naleje Vám jako první bílé nebo červené ? Má to nějaký dopad třeba na to, jak jste mu sympatický a jak moc rychle se Vás chce zbavit ? Díky za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Dotaz z 9. 1. 2009 (Ludmila Peterková)

Dobrý den, jaký je vztah mezi obsahem tříslovin v mg/lt vyjádřených jako kyselina gallová a Folinem C? Děkuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 3. 1. 2009 (Mirek)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je možné změřit cukernatost hroznů na výběr z cibéb, když normalizovaný moštoměr ma stupnici do 30?? Cukernatost je dána jenom zákonem?? Nebo se používá na měření něco jiného?? Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 24. 12. 2008 (jana)

dobrý den.Chtěla bych se zeptat kolik je zhruba stromků vinné révy na 100ha.děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 14. 12. 2008 (Aleš Kotlár)

dobrý den,při přestavbě domu jsem našel ve zdi ukryto několik cenností jako např.hodinky-cibule,prsteny,a mimo jiné i dvě lahve vína.Vzkaz a ani žádné mince nebo peníze,nebo jakékoliv vodítko k určení času,zde nebylo.Myslím si,že by se mohlo jednat o nález z doby exodu židovského obyvatelstva z pohraničí před nacisty.Viněty jsou pryč,protože tam nebylo úpně sucho.jedno víno je červené a druhé bílé.Zajímalo by mě,jestli je možné,aby mi někodo dal o těchto lahvích nějaké informace.Prosím jestli můžete,poraďte mi kam se mám obrátit.Děkuji a nashledanou

Zobrazit odpověď

Dotaz z 10. 12. 2008 (Jan)

Dobrý den, stáhnul jsem si Degust. tabulku na tichá vína. Můžete mi prosím vysvětlit co znamená v ,, Chut ,, slovo prezistence

Dekuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 1. 12. 2008 (Blanka)

Dobrý den, zajímalo by mě jaké jsou v dnešní době nové trendy v technologickém prostředí při výrobě vín? Velice děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 25. 11. 2008 (Jan Vondrouš)

Dobrý den,

chtěl sem se zeptat jak si mohu objednat info materiály o víně? došla mi čestina a neco v aj.

Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 20. 11. 2008 (Dana)

Dobrý den,dle různých informací se v letošním pro vinaře netypickém roce objevilo větší množství plísně šedé. Je tato plíseň v určitém stadiu na hroznech a po zpracování na víno karcinogenní? Nebo je nebezpečnější pro zdraví, až forma Penicillum sp./zelená hniloba/,která je údajně dalším stupněm plísně šedé?Velice děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 19. 11. 2008 (Mirek)

Jsem mnohokrát svědkem běžného zpracovávání hroznů, které jsou celé obalené plísněmi,např. plísní šedou /ne ušlechtilou plísní Botritis cinerea/.Prosím odpověď na dva dotazy: 1. Jak vysoce karcinogenní jsou takto vyrobená vína. 2.Zabývá se někdo kontrolou kvality zpracovávaných hroznů a následným rozborem těchto zdraví nebezpečných látek u vín? Děkuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 6. 11. 2008 (dan)

Zajímalo by mě, jak může řetězec PENNY MARKET prodávat víno s označením Svatomartinské 2008 od Víno Mikulov, když není na seznamu výrobců SVATOMARTINSKÉHO?

Zobrazit odpověď

Dotaz z 6. 11. 2008 (františek Dlouhý)

Kde bude ochutnávka a prodej svatomartinského vína v praze:

Zobrazit odpověď