Menu
uspechy-nasich-vin

Otázky a odpovědi

Zadejte Vaše jméno.
Zadejte Váš e-mail.
Zadejte Vaši otázku.

Dotaz z 4. 10. 2009 (Mira)

Dobrý den chtěl bych si sám vypěstovat sazenice viné révy (rulandské bílé). Prosím o radu jak na to.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 29. 9. 2009 (Milan Škoda)

Dobrý den! Viděl jsem zajímavé plakáty Barvy českých a moravských vín. Kdy a kde budou k sehnání? Děkuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 28. 9. 2009 (alois)

Dobrý den chtěl jsem se zeptat vylisoval jsem z červéného vína přímo jen čistou tekutino nejdříve přes sítko dvakrát přecedil a poté přes čistý vláknový kapesník a uzavřel do láhve budu s toho mít alkoholické červené víno.Bude s toho něco?Známým chci udělat na Vánoce radost.Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 16. 9. 2009 (Jan)

Dobrý den, co je to vlastně jakostní odrůdové víno, mam v pameti ze víno z 80% dané odrůdy+ nejaká jina odr.. Ted ctu: viz.Jakostní víno odrůdové - víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd.... Jaký je tam daný poměr, nebo je to vlastne odrudové cuveé(z uznaných odrůd). U nás jsem vždy videl jak. odr. vína napr. MT , RR atd.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 16. 9. 2009 (Filip)

Dobrý den,

pokud si ve vinotéce ( ne u silnice ) koupím burčák a jsem přesvědčen ze je z jablek ( barva hnědá a chuť prostě jablečná) je způsob jak se tomu bránit?

Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 16. 9. 2009 (Filip)

Dobrý den,

v některých vinotékách prezentují italské Moscato jako muškát moravský někdy jen jako muškát. Podle mého kolegy je odrůda Moscato která nemá s muškátem nic společného. Kde je pravda? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 11. 9. 2009 (Jiří Č.)

Dobrý den,

v knize Nová encyklopedie českého a moravského vína 1.díl jsem se dočetl, že burčák smí být nabízen pouze v období od 15.8. do 30.11. daného roku. Nyní ale čtu na internetu, že podle vinařského zákona se smí prodávat od 1.8. Kdy došlo k této změně a proč? Je vůbec možné, připravit již 1.8. burčák z některého z ranných odrůd? Vždyť období sklizně i ranných odrůd (IO, MM, MO,MT) je srpen/září. Předem děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Dotaz z 10. 9. 2009 (Jirka)

Prosím, neodhadnul byste o jakou odrůdu jde. Je to řízkovanec nějaké registrované odrůdy. Dužnina nebarví, v oblasti karlštejnska rezistentní. Děkuji moc!



http://www.mikrofotobanky.cz/upload/i/497ad01bfe0da0405b6b2b1eab332443.jpg

http://www.mikrofotobanky.cz/upload/i/f7d1900fd3838e002e6266e4ed51b118.jpg

Zobrazit odpověď

Dotaz z 29. 8. 2009 (Zbyněk)

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu,kde bych mohl sehnat brigádu na letošní sběr hroznů...děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 28. 8. 2009 (Zuzana)

Dobrý den, pro potřeby mé diplomové práce bych se rada zeptala proč se svatomartinská vína mohou vyrábět a uvádět na trh jen z oněch čtyř odrůd, které povoluje vinařský zákon. Má to nějaké kvalitativní či ekonomické důvody? Dekuji za odpoved.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 23. 8. 2009 (Peter)

Prosím, môžete mi presne špecifikovať termín známkové (značkové) víno? A aké kritéria musí splňať.



Ďakujem za odpoveď

Peter

Zobrazit odpověď

Dotaz z 15. 8. 2009 (Veronika)

Dobry den, neviem ci sem tento dotaz patri, ale neviem na koho by som sa obratila. Moj otec je vasnivy konzumant vina a miluje moravske vinka. Ja sa v nich vsak vobec nevyznam, no a rada by som ho potesila skutocne vyberovou flaskou. Viem ze ma rad suche alebo polosladke cervene vina. Uprimne som sa snazila poradit si sama, ale na svoju hanbu musim priznat, ze ani neviem ci je lepsie vino z roku 1997 alebo 2007pozdni zber. Prosim poradte mi... Dakujem velmi pekne

Zobrazit odpověď

Dotaz z 9. 8. 2009 (Jitka)

Koupila jsem na Moravě bílé víno značky Torontés. Můžete mi ho nějak přiblížit?

Zobrazit odpověď

Dotaz z 6. 8. 2009 (Pavel)

Dobrý den.Chtěl jsem se teoreticky zeptat, je-li do budoucna možné vybudovat vinici větší než 0,1ha ( tedy 10 arů ) na místě, kde nikdy vinice nebyla a ani obec není zařazena mezi vinařské obce? Je mým snem v daleké budoucnosti mít na zahradě menší vinohrad do 10 arů - tedy není nutné jej oficiálně uvádět - a produkovat si víno pro vlastní potřebu a radost. Zajímalo by mě ale, zda-li nejsme okleštěni EU natolik, že nemůžeme rozšiřovat viniční plochy. Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 3. 8. 2009 (jaroslav mroz)

Dobry den, chtel bych prodat luxusní francouzské šampaňské,Confrérie du Sabre d\'Or P.Brugnon a Rilly, v CR a bez členství v klubu neprodejné. Původní cena 250.000 kč. nevim, kam se obratit, muzete mi poradit? dekuji.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 31. 7. 2009 (Jájina)

Dobrý den,prosím o radu, která publikace obsahuje obecné rozdělení vín,popisuje odrůdy a výrobu vína.Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 26. 7. 2009 (Radek)

Dobry den,rad bych v budoucnu rozjel obchod s prodejem vina se zamerenim na dve evropske zeme a na jizni moravu,vse mam zatim ve forme napadu,mel bych dotaz,na koho se mohu obratit s pripadnou radou,v oblasti prodeje a vyberu vin,jestli primo oslovit urcite vinare nebo sdruzeni?popr.kde zjistim uzitecne rady,jak postupovat spravne,nez se do neceho takoveho pustim,dekuji za odpoved

Zobrazit odpověď

Dotaz z 7. 7. 2009 (Jakub Novák)

Dobrý den.

Chtěl jsem se zeptat na jednu knihu.Mám problem ji sehnat.

Jmenuje se, Tradiční vinařství na Moravě r. 1974. Autorem by měl být Václav Frolec. Děkuji i za negativní odpověd\'.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 5. 7. 2009 (Kateřina)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li jsou nějaké statistiky o vývozu českých vín do zahraničí?

Předem děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 25. 6. 2009 (Luboš)

Dobrý den, děkuji za odpovědi, doplňuji svůj dotaz ze dne 4.6.2009 na který jste mi částečně odpověděl. Ta druhá otázka se netýká vína a jídla, ale týká se opět volby vhodného vína pro dlouhodobé skladování, prostudoval jsem si všechna různá doporučení nejen na tomto webu, ale i přesto k tomu mám dotazy. Vím, že je potřeba zvolit správnou odrůdu (vhodnou pro dlouhodobé skladování-zrání) a také se vždy uvádí minimálně 12% obj.alkoholu v kombinaci s kyselinami, ale jaké kombinace, nebo obsahy kyselin jsou vhodné pro uchovávání (zrání) jsem se ještě nikde nedočetl. Děkuji mnohokrát.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 23. 6. 2009 (Julie Konvalinková)

Co je rekvirované víno?

Díky za odpověď.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 21. 6. 2009 (Miroslav Řehák)

Dobrý den.Uvádí se,že při konzumaci vína při vyšší /pokojové/ teplotě,se mohou z vína uvolňovat \"cizorodé prvky\" a víno chutná jinak než při teplotě doporučené k jednotlivým odrůdám,což je pravda.O co se vlastně jedná?Proč tomu tak je?Děkuji za odpověď,Mir.Řehák ml.,Kladno

Zobrazit odpověď

Dotaz z 20. 6. 2009 (Monika)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se pořádají nábory brigádníků na sběr vína, případně kde najdu podrobnější informace. Děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 10. 6. 2009 (Jana Zatloukalová)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaký je rozdíl mezi marketingem vína a vinařským marketingem?A co je jejich podstatou?Děkuji Jana

Zobrazit odpověď

Dotaz z 4. 6. 2009 (Luboš)

Dobrý den,

rád bych se zeptal na dlouhodobé skladování vína, prostudoval jsem si mnoho informací a rad na tomto webu, ale i na jiných místech. Přesto vše mám, ale spoustu otázek. Máme doma sklep, kde se teplota touto dobou pohybuje okolo 10° a relativní vlkhost 88%, proto mne zajímá jaký vliv na skladování má tato vyšší vlhkost ?? A poté mám dotazy k volbě vhodného vína. Většina odpovědí na moje otázky jsou ony klasické minimálně 12% obj. alkoholu, ale v kombinaci s kyselinami, ale konkrétní údaje jsem nikde neobjevil. Za zodpovězení předem děkuji

Zobrazit odpověď

Dotaz z 1. 6. 2009 (Pivrnec78)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na odrůdu \"Isabella (nebo Isabela)\". Dostal jsem několik hlav od známého a chtěl bych o něm vědět více - prý pochází z Moldávie a je to hybrid - odolný proti plísním. A taky bych chtěl vědět, jaké zkušenosti s touto odrůdou máte, jestli se pěstuje v ČR, jestli je třeba zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, atd ...

Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Petr P.

Zobrazit odpověď

Dotaz z 27. 5. 2009 (Radek)

Dobrý den,

možná hloupý dotaz: co je příčinou bolesti hlavy po konzumaci vína. Pro úplnost dodávám, že se jedná o rozumnou konzumaci, nikterak moc \"přes míru\".



Jak to, že v některých případech (hlavně po místních výstavách vín) mne hlava bolí a jindy ne? Dle mého názoru to musí být vínem, v konzumovaném množství to není.



Dříve se říkalo, že je to doslazováním cukru (ale to se v jakostkách přeci běžně dělá), slyšel jsem též o zbytcích síry.



Děkuji za odpověď.

Radek

Zobrazit odpověď

Dotaz z 19. 5. 2009 (Aleš Holub)

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat zda existuje obdobná stránka i na Slovensku,jako je u nás www.wineofczechrepublic.cz, případně kde najít informace o slovenských vínech.

Děkuji.

Aleš Holub,Ostrava

Zobrazit odpověď

Dotaz z 5. 5. 2009 (Eva)

Dobrý den-bydlím v UL a ráda bych zjistila zda se dá koupit vinoměrka.Předem děkuji-Horálková

Zobrazit odpověď

Dotaz z 24. 4. 2009 (Marie Horňáková)

Dobrý den, přátelé! Chtěla bych vědět, jestli existuje kalendář postřiků vinohradu, tedy kdy a čím v tom kterém termínu stříkat vinici.Dá se něco takového někde koupit nebo objednat? Děkuji Marie Horňáková

Zobrazit odpověď

Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

5. 2. 2019 11:54, Pro odborníky

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 ...

Vína z Moravy, Vína z Čech