Menu
Znojemsko video blog cyklostezky

Když víno sládne na slámě

Mladá fronta Dnes, 4.12.2006

Svatomartinské mladé víno už fajnšmekři vypili.

Běžná vína právě vinaři stáčí do lahví, nebo je ještě nechávají dozrát a s plněním počkají na začátek příštího roku. Gurmáni ale stále čekají na dvě speciality - slámové a ledové víno.

Novosedly - Jihomoravské vinice jsou již několik týdnů sklizené, až na ty, jejichž hrozny jsou určené pro ledové víno. Kdy klesne rtuť teploměru o sedm stupňů pod bod mrazu, zatím lze jen těžko odhadnout. Do té doby budou hrozny ledového vína ve vinici.

Kromě nich ještě čekají na vylisování i hrozny slámového vína. Ne však ve vinici. Jsou uloženy na slámě a jejich šťáva zůstane v hroznech téměř do jara. "Chci je sušit do doby, kdy bude mít cukernatost padesát až pětapadesát stupňů," přiblížil například Petr Marcinčák, vinař z Novosedel, který se výrobou slámového vína zabývá.

Dobře větraná, a hlavně hlídaná plocha těsně pod střechou budovy vinařství Petra Marcinčáka skýtá desítky metrů dlouhá plata. Jsou naštosovaná v délce šedesáti metrů v patrech nad sebou a celkem tvoří až kilometr délky. Jsou pokryta slámou, na které leží neuvěřitelných pětadvacet tun hroznů. Sesychající hrozny pro budoucí vinařskou lahůdku tak zůstanou až do jara.

Slámové víno z letošních hroznů začne vinař prodávat nejdříve za tři roky. Kdo si bude chtít dopřát láhev o obsahu 0,35 litru tohoto lahodného moku, musí sáhnout do peněženky pro nejméně sedm stokorun. A výběr je široký. "Nabízíme sedm druhů slámového i ledového vína," přiblížil Marcinčák.

Dlouhodobé ležení na slaměném loži má za cíl zbavit hrozny přebytečné vody přírodní cestou. Důvodem je zvýšení koncentrace cukrů, kyselin a dalších minerálů obsažených v hroznových bobulích. "Výjimečnost těchto vín je dána náročností výrobní technologie, při které je zapotřebí nejen mnoha vinařova umu, ale také ruční práce," popsal vinař. Slámové víno v takovém rozsahu vyrábí možná jako jediný ve střední Evropě.

Sladkou specialitu zájemce nekoupí v běžných obchodních řetězcích. "Poputují do restaurací, vinoték, specializovaných prodejen a do soukromých archivů," dodal.


***

* Vína

rozdělení podle stupňů cukernatosti

Stolní - víno z hroznů, které dosáhly alespoň čtrnácti stupňů cukernatosti

Jakostní známkové nebo odrůdové - minimálně patnáct stupňů

Jakostní s přívlastkem - mošt se nesmí doslazovat, dále se řadí:

Kabinetní - minimálně 19 stupňů

Pozdní sběr - nejméně 21 stupňů

Výběr z hroznů - minimálně 24 stupňů

Výběr z bobulí - nejméně 27 stupňů

Ledové - minimálně 27 stupňů, hrozny se sklízejí po prvních mrazech do -7 řC

Slámové - nejméně 27 stupňů, hrozny musí alespoň tři měsíce ležet na slámě nebo rákosu

VOJTĚCH SMOLA



Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

5. 2. 2019 11:54, Pro odborníky

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 ...

Vína z Moravy, Vína z Čech