Vína z Moravy, Vína z Čech

červená vína

Víno jako vánoční dárek aneb jak jej vybrat správně

Ať už hledáte vhodný dárek pro svou drahou polovičku, rodiče, prarodiče, šéfa nebo své přátelé, víno je vždy skvělá volba. Jak ale vybrat to správné, aby z něj obdarovaný měl doopravdy radost a vychutnal si ho?

Víno jako vánoční dárek

Někdo má rád suché sekty, někdo raději lehčí červená vína, jiný preferuje polosladká bílá. Předpokládejme ale, že obdarovaného trochu znáte, a tak dokážete slespoň odhadnout, co by mohlo oslovit jeho chuťové pohárky.

Šumivé nebo tiché?

„Bublinkami“ vždy potěšíte. Šumivé víno se totiž hodí nejen pro oslavy, slavnostní okamžiky či pro nadcházející oslavy nového roku. Za poslední roky se nabídka moravských a českých vinařství výrazně rozšířila, a tak můžeme vybírat z desítek, ne-li stovek sektů různých chutí, vůní, stylů výroby a cen. Kvalitní šumivá vína jsou tak ideálním dárkem pro partnera či partnerku, kamarádům a kamarádkám, ale i obchodním partnerům či klientům, potěší ale i vašeho nadřízeného. Jestli víte, že obdarovaný preferuje spíše víno tiché, budete už muset přesněji vědět, jaké má rád.

Bílé, růžové anebo červené?

Začněme bílými víny, které patří k těm nejoblíbenějším mezi konzumenty vína. Mezi nejznámější odrůdy patří Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon nebo Pálava.

Např. odrůdou Chardonnay, která se řadí mezi stále oblíbenou klasiku neurazíte nikoho, kdo má rád víno s ovocnými tóny – vůní manga, banánů, ananasů, žlutého melounu a někdy i medu a karamelu. Tohle víno osloví zejména ženské pohlaví, a tak ho neváhejte darovat své kolegyni, kamarádce či babičce nebo tchýni.

Mužům vybírejme z odrůd o něco drsnějších. Ryzlink vlašský suchý jako drn, nebo výrazně minerální a pepřnaté Veltlínské zelené může být správnou volbou. Světákům pak můžete připravit elegantní exkurz do burgundských odrůd, jakým jsou Rulandské bílé nebo šedé. Vinařským konzervativcům určitě uděláte radost vyzrálým Ryzlinkem rýnským, který neurazí ani ty nejnáročnější. Anebo můžeme vybírat z méně známých odrůd a netuctově překvapit obdarovaného vínem, které nejen nebude čekat, ale ani jej pravděpodobně nebude vůbec znát.

I přestože jsou růžová vína nejvíce oblíbená v letních měsících a měla by se pít mladá, někdo si je rád vychutná i zimním období. Růžová jsou lehká vína vyráběná z hroznů modrých odrůd, ze kterých krátkou macerací moštů se slupkami, též víno obarví. Zejména ženám uděláte tímto vínem radost, obzvláště pak mladším generacím. V případě, že chcete své kamarádce, přítelkyni, manželce nebo kolegyni v práci udělat radost, růžové bude skvělou volbou.

Obliba červeného vína roste na oblibě zejména na podzim a v zimě. Mezi oblíbenými odrůdami najdeme Frankovku, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Rulandské modré, Zweigeltrebe nebo třeba Cabernet Sauvignon. Červená vína ocení i gurmáni, zejména milovníci steaků z tmavých mas, pečínek a omáček. Tudíž se nebojte darovat ho tatínkovi, kolegovi v práci anebo dědečkovi.

Červené např. odrůda Merlot, která si vydobyla během pár let své nezastupitelné místo ve vinicích na Moravě. Víno se vyznačuje granátovou barvou, s vůní a chutí černých třešní, ostružin, fíků, kávy nebo čokolády. Toto víno osloví všechny milovníky červených vín, převážně však muže pro svou hebkost a přímočarý charakter.

Sušší nebo spíš sladší?

Sto lidí, sto chutí. Jak to tedy správně vybrat, když někomu může vadit sušší víno z důvodu výraznější kyseliny a někdo zase sladší víno nevypije? Nejnižší obsah zbytkového cukru mají vína, která se označují jako suchá, respektive sekty označované jako brut. Podle množství zbytkového cukru jsou pak dále vína označována jako polosuchá, polosladká a sladká. Mnoho lidí tvrdí, že preferují pouze vína suchá, ale často jen do chvíle, než ochutnají víno s mírně vyšším zbytkovým cukrem. Znalcům ale raději dávejte vína suchá, tím je nikdy nezklamete. Polosuchými neurazíte nikoho a vínem s vyšším obsahem zbytkového cukru obdarujte jednoduše toho, kdo preferuje sladší.

Více či méně aromatické?

Dalším kritériem pro výběr je i aromatika vín. Ti, kteří mají rádi kořenitější pokrmy nebo aromatičtější vína, vyberte odrůdu Muškát moravský, Sauvignon, nebo Tramín červený. Mezi neutrálnější odrůdy, kterými nic nezkazíte, patří Veltlínské zelené, Rulandské bílé nebo Ryzlink rýnský.

Tip: Vybírat můžete i na základě ocenění vín z různých soutěží anebo dle toho, zda jsou mezi 100 nejlepšími moravskými a českými víny v Salonu vín. Pozor ale na cenu jako vodítko u výběru vína. Nemusí být vždy zárukou kvalitního a dobrého vína.

Vinařský fond startuje kampaň na podporu párování vína a jídla

13. 9. 2018 06:18, Pro veřejnost

Ve čtvrtek 13. září spustil Vinařský fond vůbec poprvé tematickou kampaň, která si klade za cíl prohloubit u široké veřejnosti vnímání vína a jídla jako přirozené kombinace. Kampaň se bude v průb ...

Vína z Moravy, Vína z Čech