Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Víno a sýry

Tabulka vhodných a doporučených kombinací odrůd vína a typů sýrů.

TICHÁ BÍLÁ VÍNA:  
Veltlínské zelené čerstvé sýry (brynza, balkánský sýr...)
uzené a pařené sýry (oštěpek, Koliba...)
Ryzlink vlašský polotvrdé sýry (gouda, Provolone...)
čerstvé sýry (ricotta, tvaroh s bylinkami...)
Sauvignon polotvrdé sýry (Zlatá Praha, Leerdammer...)
čerstvé kozí a ovčí sýry (feta, brynza...)
Rulandské šedé zrající sýry (Blaťácké zlato, Munster...)
tvrdé sýry (pecorino, Gran Moravia...)
Ryzlink rýnský zrající sýry typu trapist (Pere Joseph, Port Salut...)
tvrdé sýry (ementál, čedar...)
Chardonnay polotvrdé sýry (Madeland, gouda...)
měkké kozí sýry s bílou plísní (Bougon...)
Muškát moravský sýry s modrou plísní (Roqueforte, Niva...)
čerstvé sýry (gervais, Lučina, mascarpone...)
Tramín červený sýry s modrou plísní (Gorgonzola late, Modřenín...)
uzené sýry (korbáčik, Koliba...)
   
TICHÁ ČERVENÁ VÍNA:  
Rulandské modré měkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie...)
tvrdé sýry (Asiago, ementál...)
Modrý Portugal měkké sýry s bílou plísní (Brie, Hermelín...)
pařené a uzené sýry (parenica, eidam...)
Frankovka měkké sýry s bílou plísní (camembert, Hermelín...)
čerstvé sýry (cream cheese, Lučina...)
Merlot měkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie...)
pařené sýry (mozzarella...)
Cabernet Sauvignon měkké sýry s bílou plísní (Brie, Coulommiers...)
tvrdé kozí a ovčí sýry (Manchego, kefalotiri...)

© Milan Magni. Všechna práva vyhrazena.

O jednotlivých odrůdách vín se dozvíte více v sekci odrůdy vín.