Vína z Moravy, Vína z Čech

Víno a jídlo

Odrůdy moravských a českých vín a doporučení na párování

Naše vinařství je kromě samotných vín zajímavé také mimořádně pestrou odrůdovou skladbou. Pěstuje se u nás přes 50 odrůd révy vinné, přičemž celá řada z nich zde byla také vyšlechtěna. A více odrůd nabízí i více možností párování s jídlem.

Odrůdy bílých vín

bileBílé víno se vyrábí primárně z bílých hroznů, ale lze vyrobit i z hroznů modrých. V České republice máme 29 schválených odrůd bílých vín. Mezi nejznámější určitě patří Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Chardonnay, Ryzlink rýnský či vlašský.

Odrůdy červených vín

cerveneČervené víno se vyrábí z modrých hroznů. Na rozdíl od bílého, které lze vyrobit i z modrých hroznů, z bílých červené určitě nevyrobíme. Vyrábějí se z něj ale také stále populárnější růžová vína. V České republice je chválených 23 odrůd z modrých hroznů. Mezi nejznámější určitě patří Frankovka, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon, Merlot atd.

< Zpět