Vína z Moravy, Vína z Čech

Víno a jídlo

Víno a sýry

Víno a sýry patří neodmyslitelně k sobě, protože si zkrátka velmi dobře rozumí. Mnozí z nás si už konzumaci vína bez prkénka s nakrájenými sýry, nebo naopak variaci sýrů bez dobrého vína ani nedovedou představit.

Párování vína se sýry je velmi zajímavá oblast, které se mohou roky věnovat profesionální someliéři, ale stejně tak si sýry mohou víno zpříjemnit i naprostí laici. Stačí se řídit několika jednoduchými principy, které mistři objevili dávno před námi.

Obecně platí:

  • Čerstvé sýry si žádají svěží bílá vína.
  • Hutnější a dlouho zrající sýry pak skvěle doprovodí sladší vína.
  • K sýrům jemné chuti podáváme bílá vína.
  • Sýry výrazné chuti doprovázíme červenými víny.
  • Sýry s bílou plísní vhodně doplní všechny odrůdy červených vín.
  • Sýry s modrou plísní je ideální kombinovat se zralými červenými víny.
  • Polotvrdé a polotuhé sýry lze zkombinovat se suchými bílými víny anebo středně plnými červenými víny.
  • Tvrdé sýry naopak nejlépe vyniknou se suchými svěžími bílými víny.
  • Sušší vína a svěží růžová vína se dobře hodí k měkkým sýrům.
  • K pařeným sýrům se hodí výraznější bílá vína.
  • Kozí a ovčí sýry si skvěle rozumí s ovocnými bílými nebo růžovými víny
  • Sýry typu romadúr neb uzený sýr je vhodné doprovodit mladými jakostními víny.
  • Tavený sýr se může kombinovat s lehkými suchými víny.

Ať už ale zvolíte jakoukoliv kombinaci vína a sýru, nejdůležitějším pravidlem zůstává, že vám sýr i víno musí jednoduše chutnat. Víno dokáže vytvořit harmonii téměř se všemi druhy sýrů, takže se nemusíte bát zkoušet.

Tabulka vhodných a doporučených kombinací odrůd vína a typů sýrů.


TICHÁ BÍLÁ VÍNA:  
Veltlínské zelené čerstvé sýry (brynza, balkánský sýr...)
uzené a pařené sýry (oštěpek, Koliba...)
Ryzlink vlašský polotvrdé sýry (gouda, Provolone...)
čerstvé sýry (ricotta, tvaroh s bylinkami...)
Sauvignon polotvrdé sýry (Zlatá Praha, Leerdammer...)
čerstvé kozí a ovčí sýry (feta, brynza...)
Rulandské šedé zrající sýry (Blaťácké zlato, Munster...)
tvrdé sýry (pecorino, Gran Moravia...)
Ryzlink rýnský zrající sýry typu trapist (Pere Joseph, Port Salut...)
tvrdé sýry (ementál, čedar...)
Chardonnay polotvrdé sýry (Madeland, gouda...)
měkké kozí sýry s bílou plísní (Bougon...)
Muškát moravský sýry s modrou plísní (Roqueforte, Niva...)
čerstvé sýry (gervais, Lučina, mascarpone...)
Tramín červený sýry s modrou plísní (Gorgonzola late, Modřenín...)
uzené sýry (korbáčik, Koliba...)
   
TICHÁ ČERVENÁ VÍNA:  
Rulandské modré měkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie...)
tvrdé sýry (Asiago, ementál...)
Modrý Portugal měkké sýry s bílou plísní (Brie, Hermelín...)
pařené a uzené sýry (parenica, eidam...)
Frankovka měkké sýry s bílou plísní (camembert, Hermelín...)
čerstvé sýry (cream cheese, Lučina...)
Merlot měkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie...)
pařené sýry (mozzarella...)
Cabernet Sauvignon měkké sýry s bílou plísní (Brie, Coulommiers...)
tvrdé kozí a ovčí sýry (Manchego, kefalotiri...)

© Milan Magni. Všechna práva vyhrazena.

O jednotlivých odrůdách vín se dozvíte více v sekci odrůdy vín.

< Zpět