Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

Svatomartinskou husu podávejte s bramborovými knedlíčky a brusinkovým zelím.

Logo - Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

Popis

Počet porcí: 4-8
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 5 hodin


1. Pokud není husa dobře doškubaná, zbavte ji zbytků peří, případně opalte. Je-li třeba, odřízněte jí krk a konce křídel (obojí odložte na polévku). Nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Pak husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle do velkého pekáče nebo do hlubokého plechu a trochu ji podlijte horkou vodou.

2. Troubu zahřejte na 220 °C a vložte do ní husu. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo. To během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice (drží se vždy na hladině výpeku a je na rozdíl od šťávy z masa čiré). Před koncem pečení dejte jablka do vhodné nádoby, okořeňte je, pokapejte husím sádlem, klidně i včetně šťávy z masa (viz Něco navíc), husu odkryjte a do trouby k ní přidejte jablka.

3. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno, pak z nich na cedníku vymačkejte většinu tekutiny. Brambory vložte do mísy, osolte, přidejte vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo těsto o něco hustší než na bramboráky. Namočenými lžícemi opatrně sázejte šištičky do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen. Během vaření odšťouchněte knedlíčky ode dna. Vařte je doměkka, zhruba 10–15 minut.

4. Husu vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte s knedlíčky, jablky a brusinkovým zelím (recept).

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete husí sádlo uschovat na pozdější použití, nikdy nepečte husu dohromady s jablky. Když se zařídíte podle našeho návodu, budete mít pečená jablka s nádechem husy i čisté sádlo.




Ingredience

  • 1 husa (o váze cca 5 kg)
  • sůl, kmín celý
  • NA JABLKA
  • 8–10 malých jablek, rozpůlených
  • skořice a tlučený hřebíček na poprášení
  • NA KNEDLÍČKY
  • 750 g brambor (varný typ C)
  • 1 vejce
  • cca 250 g hladké nebo hrubé mouky
  • sůl

Doporučení k vínu

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

„Svatomartinské víno a tradiční pečená husa se zelím je kombinace, bez které bychom si už listopad snad neuměli představit. Husa má výrazné tučnější maso, které ke knedlíkům servírujeme s bohatým výpekem. A podle toho také budeme volit víno. Červená Svatomartinská vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké jsou mladá, lehká a svěží a jejich vyšší kyseliny se výborně doplňují s vyšším obsahem tuku u tohoto jídla.

Modrý Portugal bych k této úpravě husy volil ze Slovácké a Mikulovské vinařské podoblasti, Svatovavřinecké pak z velkopavlovické nebo znojemské. U Svatomartinských vín je ale nejdůležitější mladistvý svěží projev, který najdeme u všech těchto vín bez rozdílu regionu. Nebojte se tedy zkoušet různé kombinace. Pokud připravujete k huse zelí více do sladka, zajímavým tipem může být spojení také s růžovým svatomartinským odrůdy Zweigeltrebe.“

Vložil: