Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Křepelky dušené na cibuli se šafránem a cizrnou

Senzační a jednoduchá úprava, ve které se jemné maso skvěle uplatní. Díky exotickému koření a cizrně dostane pokrm zajímavý orientální šmrnc.

Logo - Křepelky dušené na cibuli se šafránem a cizrnou

Popis

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
Dušení 1:30


1. Šafrán nejdřív v malé pánvičce lehce opražte, stačí necelých 30 sekund. Pak podrťte v hmoždíři a v misce zalijte 60 ml vroucí vody. Nechte louhovat alespoň 1 hodinu (barva a aroma ještě zintenzivňuje po dalších 12 hodin).

2. Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu vhodném do trouby na části oleje opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dosklovita. Přidejte kardamom a sušené oregano a míchejte ještě minutu. Vyjměte z pánve a odložte.

3. Křepelky osolte a opepřete. Do uvolněného kastrolu přidejte zbylý olej a opékejte křepelky dočervena ze všech stran, trvá to asi 10–12 minut.

4. Do pánve vraťte cibuli, přidejte cizrnu, mrkev a zbylé bylinky a koření. Zalijte vývarem a 2–3 lžícemi šafránového nálevu (podle chuti). Přiveďte k varu, ztlumte , přiklopte a v troubě předehřáté na 160 °C duste 60–90 minut, až bude maso měkké.

5. Hotovou šťávu dochuťte pepřem a solí a přimíchejte citronovou šťávu. Ihned podávejte, nejlépe s křupavou bagetou.


NĚCO NAVÍC

Ještě lepší je namočit 150 g suché cizrny přes noc do vody. Pak scedit a přidat spolu s mrkví. Krásně nasákne chutěmi z vypečené šťávy.
Kuchyňskou úpravou se rozumí křepelka oškubaná, zbavená vnitřností, bez hlavy a pařátů. Dále očištěná a případně svázaná stehýnka a křidýlka podvléknutá dolů. Tedy kousek čistý a upravený tak, aby se s ním dalo okamžitě začít vařit.




Ingredience

  • 5 šafránových nitek
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 velké cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 4 stroužky česneku, na tenké plátky
  • 1/2 lžičky semínek kardamomu, drcených
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 6 větších křepelek (à 180–200 g), kuchyňsky upravených (viz Něco navíc), svázané nohy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 250 g cizrny z konzervy, scezené a propláchnuté
  • 4 drobné mrkve, očištěné a nakrájené šikmo na silné plátky
  • hrst lístků čerstvého oregana (lze nahradit 1/2 lžičkou sušeného)
  • 8 snítek tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 300 ml dobrého drůbežího vývaru
  • 2 lžičky citronové šťávy

Doporučení k vínu

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Křepelka má velmi jemné maso, proto i k tomuto pokrmu budeme vybírat jemné červené víno. Z odrůd pro výrobu červeného vína, které neobsahují příliš tříslovin, bych zvolil Modrý Portugal, Dornfelder a Blauburger.

Jemnost a sametovost těchto odrůd vyniká u vín v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Můžeme vybírat ze starších ročníků, ale není problém snoubit pokrm i s vínem ročníku 2014 či mladším.

Blauburger je zajímavý ve znojemské podoblasti, Dornfelder vyniká na Mikulovsku v okolí Valtic a Modrý Portugal je doma všude na Moravě i v Čechách.

Vložil:

Další skvělý zahraniční úspěch pro naše vinaře - tenkrát v USA!

19. 3. 2017 07:25, Pro tisk

Ještě doznívá aplaus ze senzace na Vinalies a už je tu další světový úspěch našich vín! Vítěz kategorie, dvě velké zlaté medaile, 8 zlatých, 21 stříbrných a 30 broznových medailí na Great America ...

Vína z Moravy, Vína z Čech