Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Kančí roláda s bylinkami a pancettou

Luxusní pečínka.

Logo - Kančí roláda s bylinkami a pancettou

Popis

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut + moření
Pečení 1:00


1. Maso prořízněte na roládu (viz obrázek pod textem) a naložte do mořidla: posypte ho zeleninou, bylinkami a kořením a zalijte vínem. Zakryjte a v chladu nechte 1–2 dny mořit. Občas maso obraťte.

2. Pancettu a bylinky na pastu nasekejte nahrubo. Osolte a opepřete. Přilijte olej a několika pulzy v robotu vše dobře promíchejte.

3. Troubu rozehřejte na 180 °C. Maso vyndejte z mořidla a osušte. Osolte ho a opepřete a potřete z vnitřní strany 2/3 připravené pasty. Potřený plát sviňte do rolády a upevněte kuchyňským provázkem. Osolte a opepřete i zvenku a potřete zbylou pastou. Dejte do pekáčku, kolem rozložte zeleninu z mořidla (nebo pokud je příliš ‚unavená‘, tak čerstvou). Na zeleninu dejte máslo a pečte asi hodinu. Občas podlévejte mořidlem. Upečené maso nechte 5 minut odpočívat, pak krájejte na plátky a podávejte s pečenou zeleninou.


PŘÍPAVA PEČENĚ NA ROLÁDU

Připravte si opravdu dobrý nůž. Očištěné a odblaněné maso položet na pracovní plochu a ostrým nožem veďte podél šikmý zářez směrem zprava doleva (viz první obrázek). Pozor, neprořízněte maso, jen nožem veďte cosi jako zatáčku a řez veďte zase zpátky doprava, ale o něco níže (viz druhý obrázek) Maso se rozbalí do pěkného plátu. Silnější místa můžete trochu naklepat, a tím výšku srovnat.




Ingredience

  • 1–1,3 kg kančí pečeně bez kosti, očištěné
  • 2 lžíce másla, nakrájeného na plátky
  • NA MOŘIDLO
  • 2 stroužky česneku, překrojené napůl
  • 2 řapíky celeru, nakrájené nahrubo
  • 2 mrkve, nakrájené šikmo na plátky
  • 1 petržel, nakrájená na plátky
  • 3 snítky šalvěje
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře, drcených nahrubo
  • 500 ml suchého bílého vína
  • NA BYLINKOVOU PASTU
  • 100 g pancetty, nakrájené na nudličky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýnu, lístky odrhnuté
  • 2 snítky šalvěje, lístky odrhnuté
  • sůl a čerstvě drcený pepř
  • 3 lžíce olivového oleje

Doporučení k vínu

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Vzhledem k tomu, že kančí roláda je prošpikovaná aromatickými bylinkami, musíme pro tento pokrm zvolit červené víno, které je výraznější a bohaté.

Z odrůd bych zvolil Zweigeltrebe a moravskou odrůdu André. Obě odrůdy by měly být dobře vyzrálé s vyšším obsahem alkoholu, tedy nejlépe v kvalitě pozdního sběru či ve výběru z hroznů. Dal bych přednost vyzrálejším ročníkům, 2013 a starším.

Určitě nejlepší André naleznete v okolí města Velké Pavlovice, kde byla tato odrůda vyšlechtěna, a Zweigeltrebe vybírejte třeba ve slovácké podoblasti.

Vložil:

Další obrázky receptu