Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Domácí závin z kynutého listového těsta

V každém dílu knihy Snoubení prozradíme nějaký rodinný recept, který se beze změny dědí po generace, protože na něm prostě už není co zlepšovat. Dnes to bude „štrůdle“ z listového kynutého těsta, jemuž pekaři říkají plundrové. Nebojte se zdánlivé složitosti – to se jen snažím vyložit, co jsem se naučil od maminky a ta zase od té své. Když to zvládnete poprvé, zjistíte, že to až tak složité není – chce to jen držet se přesně postupu. Budete potřebovat hrubou a hladkou mouku, máslo, kvasnice, vejce, strouhanku, cukr, jablka, ořechy, hrozinky – vše vlastně máte ve spíži a v lednici.

Logo - Domácí závin z kynutého listového těsta

Popis

Prosátou hrubou mouku a máslo dobře propracujeme v těsto, dáme do mikrotenového sáčku 20×30 cm a v něm vyválíme na tenký čtvercový plát 20×20 cm, který na prkýnku dáme do nulové zóny chladničky.
Z droždí, vlažného mléka a malé lžičky cukru necháme vzejít kvásek, který pak dobře prohněteme s 1 žloutkem a prosátou hladkou moukou (hněteme alespoň 3 minuty) a dáme na teplé místo pod utěrkou na nejméně ½ hodiny kynout.
Pak na pomoučeném válu vyválíme z kynutého těsta čtvercový plát asi 40×40 cm, do něj napříč položíme máslové těsto, rohy přehneme a prsty těsto spojíme, přehneme na 3×, rozválíme, přehneme ještě 3× napříč, rozkrojíme na 2 stejné kusy a dáme opět do ledničky trochu ztuhnout, viz připojené snímky.
Po jednom kusu vyjmeme, vyválíme na opravdu velmi tenký plát, budoucímu rolování můžeme pomoci, když na vál položíme velký igelit a trochu poprášíme moukou. Na rozválený těstový plát nasypeme v pruhu o málo širším, než bude budoucí závin, asi 2 mm vrstvu strouhanky, na to 2–3 cm hrubě nakrájených oloupaných jablek, skořici, 2 lžíce cukru, hrozinky a nasekané vlašské ořechy, pokapeme rozpuštěným máslem a závin opatrně stočíme, dáme na plech opatřený papírem na pečení, překryjeme mikrotenem a necháme asi 20 minut odstát, aby kvasnice odvedly svou práci.
Pomašlujeme rozšlehaným vejcem se lžící vody, můžeme ozdobit hrubým hnědým cukrem, pečeme při 160 °C asi 20 minut, ještě horké pocukrujeme práškovým cukrem a podáváme vlažné či studené. Takto připravená „štrůdle“ vydrží i několik dnů.
Jako alternativu můžeme použít náplň z utřeného tvarohu s vejcem, cukrem, meruňkovou zavařeninou a lžící vanilkového pudinkového prášku, do této tvarohové náplně vmáčkneme půlky meruněk.
Protože těsto je nesladké, můžeme je použít i jako základ pro excelentní sýrové listové pečivo, které se s tím z kupovaného těsta nedá srovnat.

Ingredience

  • 120 g hrubé mouky
  • 120 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 20 g kvasnic
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžičky skořice
  • strouhanka
  • vejce
  • cukr
  • jablka
  • ořechy
  • hrozinky

Doporučení k vínu

K závinu se hodí (lépe než „kafe“) sklenka opravdu dobrého tokajského vína, jehož typická, charakteristická vůně souzní harmonicky s jablečnou náplní i hrozinkami a stejně tak pikantní uleželá chuť je vlastně pokračováním chutě moučníku.

Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE

Vložil: -sn-

Další obrázky receptu