Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Marinovaný chřest se šunkou

Naši předkové v minulém století podávali chřest pouze uvařený, posypaný muškátovým květem a lehce na másle opečenou strouhankou. Obyvatelé regionů severní Itálie konzumují chřest opečený na olivovém oleji, posypaný čerstvě nastrouhaným parmazánem. Další variantou je Marinovaný chřest se šunkou nebo uvařený chřest podávaný se sázeným vejcem, kdy se do měkkého žloutku namáčí kousky chřestu.

Logo - Marinovaný chřest se šunkou

Popis

Chřest povaříme pouze minutu v lehce osolené vodě, pak jej lehce marinujeme ve směsi ingrediencí (olej, ocet a víno) a nakonec zabalíme (středy) každý zvlášť do tenkých proužků šunky.

Ingredience

  • svazek čerstvého chřestu (12 ks)
  • 15 ml olivový olej extra Virginie
  • 15 ml ocet Balsamico
  • 40 ml víno bílé
  • 12 tenkých plátků šunky

Doporučení k vínu

Podáváme např. se Sauvignonem, ale také s pikantním suchým rosé, např. z odrůdy Cabernet Moravia.

Připravili a vyzkoušeli na VŠH v Praze: Ing. Pavla Burešová a Ing. Zbyněk Vinš.

Vložil: -sn-

Podobné recepty

Holandská omáčka
Květen je sezonou chřestu a u nás také již tradičně svátkem rosé. Dovolím si nabídnout několik pokrmů se snadnou přípravou chřestu. Všechny uvedené pokrmy mohou doprovázet svěží a...

Chřestový krém s podmáslím a domácími krutony
Květen je sezonou chřestu a u nás také již tradičně svátkem rosé. Předkládáme jeden z pokrmů se snadnou přípravou chřestu. Chřest rodu Asparagus je velmi žádanou zeleninou, která...