Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Chřestový krém s podmáslím a domácími krutony

Květen je sezonou chřestu a u nás také již tradičně svátkem rosé. Předkládáme jeden z pokrmů se snadnou přípravou chřestu. Chřest rodu Asparagus je velmi žádanou zeleninou, která se těší oblibě více než 2000 let. Nejlépe chutná čerstvý, a pokud jej uchováváme v chladničce, pak nejdéle tři dny, zabalený ve fresh fólii nebo v mikroténových sáčcích. Při nakupování si vybíráme nejčerstvější výhonky, které poznáme podle tuhých a pevných hlaviček. Chřest má pozitivní zdravotní účinky při léčení ledvin, zánětů močového měchýře, dny a revmatismu.

Logo - Chřestový krém s podmáslím a domácími krutony

Popis

Na másle orestujeme jemně pokrájenou šalotku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vložíme oloupaný a nakrájený chřest bez odříznutých špiček (cca 1/3), vaříme do změknutí, následně přidáme podmáslí a necháme přejít varem. Polévku rozmixujeme, přecedíme přes jemné síto a dochutíme solí. Podáváme s malými krutony z toustového chleba a blanšírovanými (krátké povaření – asi 3 minuty a následné zchlazení) špičkami chřestu.

Ingredience

  • 450 g zelený chřest
  • 0,6 l drůbeží vývar
  • 50 g šalotka
  • 50 g máslo
  • 100 g podmáslí
  • 100 g toustový chléb
  • sůl

Doporučení k vínu

Chřestová polévka zjemněná podmáslím s křupavými krutony výborně doplnil Sauvignon, suchý, pozdní sběr.

Připravili a vyzkoušeli na VŠH v Praze: Ing. Pavla Burešová a Ing. Zbyněk Vinš.

Vložil: -sn-

Kniha Vinařská technologie získala nejvyšší světové oborové ocenění

10. 7. 2018 18:16, Pro tisk

Nejen moravská a česká vína sklízejí úspěchy na mezinárodních soutěžích. Nejvyšší ocenění ve vinařském oboru se teď dočkala také publikace doc. Ing. Josefa Balíka, Ph.D. a Ing. Jana Stávka, Ph.D. Vina ...

Vína z Moravy, Vína z Čech