Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Kančí choucroute

Tradiční francouzský recept, upravil M. Magni. Choucrout (čti šukrut) = doslova zelízelí, z francouzského chou + alsasským dialektem kraut.

Logo - Kančí choucroute

Popis

V pekáči na husím sádle osmahneme dozlatova hrubě sekanou cibuli, přidáme kvašené zelí (neproplachujeme!), podlijeme vínem, přidáme jablko nakrájené na plátky, jalovec, bobkový list, doprostřed vmáčkneme kančí, zalijeme vývarem a pečeme zvolna pod poklicí a za stálého podlévání vínem 2-3 hodiny ve středně vyhřáté troubě. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce a na pánvi na husím sádle osmažíme klobásky a plátky bůčku. Až je zvěřina v troubě měkká, zalijeme vše v pekáči třešňovicí a necháme ještě pár minut dojít. Choucroute servírujeme na míse v dekorativní kompozici, tj. kotleta je obložená zelím, oloupanými bramborami, klobáskami i plátky uzeného. Podáváme vždy dobře prohřáté.

Ingredience

  • 300 g kotlety z mladého kance (lončáka) vcelku
  • 200 g uzeného česnekového bůčku
  • 150 g uzených klobásek
  • 2 lžíce husího sádla
  • 600 g kvašeného zelí
  • 2 velké cibule
  • 1 nakyslé jablko
  • 0,5 dl třešňovice
  • 0,5 l bílého suchého vína
  • ¼ l hovězího vývaru
  • 15 kuliček jalovce
  • 4 bobkové listy

Doporučení k vínu

Ideálním společníkem je to samé víno, které jsme použili k podlévání, doporučuji Sylvánské zelené nebo Neuburské.

© Milan Magni, 2005

Vložil: -sn-