Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Slaná majonézová bábovka

Před řadou let, kdy se u nás začalo volněji dýchat a výrobci zjistili, že zákazníka je třeba vtáhnout do hry, vyhlásila některá z tehdy čerstvě privatizovaných „vajíčkáren“ soutěž o chutné originální recepty s použitím majonézy. A protože majonéza jsou vlastně vyšlehané žloutky s olejem (v té průmyslové je tedy vajec výrazně méně, než v domácí, ale navíc zase obsahuje paletu „chytrých“ pomocných látek a emulgátorů, z nichž řada se používá i ve zlepšujících přípravcích pro pekárny) a vejce s olejem jsou vlastně základem dobré bábovky, napadlo mě použít majonézu k pečení. Ostatně tenkrát jsem měl na starosti dost velkou pekárnu. A když do soutěže, tak originálně – na slano! Koláč se povedl, já soutěž nevyhrál, ale od té doby čas od času, když mají přijít kamarádi z mokré čtvrti, u nás pečeme tuhle nevšední pestrou bábovku, která má ráda svěží víno podobně, jako ti kamarádi…

Logo - Slaná majonézová bábovka

Popis

Do mléka namočíme krupičku. Mouku posolíme, promícháme s práškem do pečiva, opepříme a prosejeme. Majonézu smícháme s 1 vajíčkem, vínem a brandy, vmícháme postupně mouku, přidáme krupičku smíchanou s mlékem a vyhněteme v řidší těsto, které necháme chvilku odpočinout. Vmícháme na kostky nakrájenou anglickou slaninu, šunku, tvrdý sýr (či lépe směs sýrů – je třeba vybírat takové, které se hned úplně nerozpustí, ale podrží si strukturu – výborný je ovčí Oštiepok, rád používám uzené Merino, pojmenované po výborném ovčím plemeni, Zlatou Prahu s bazalkou z Polné, skvělá je Gran Moravia). Vmícháme petrželku a kostičky kapie, vlijeme do bábovkové formy vymazané sádlem a vysypané prosátou strouhankou a pečeme při 160 °C asi 50 minut. Podáváme vlažné nebo úplně studené s čerstvými saláty, ozdobit můžeme špičkou z majonézy. Nabízejí se varianty s kousky pečeného kuřete nebo s růžičkami brokolice, se sekanými kaštany, mandlemi… inspiraci se meze nekladou.

Ingredience

  • 20–25 dkg majonézy
  • 1 dcl mléka
  • 1 dcl bílého vína
  • 5 cl brandy
  • 1 vejce
  • ½ kg polohrubé mouky
  • polévková lžíce dětské krupičky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g anglické slaniny
  • 100 g šunky
  • 200 g tvrdých sýrů
  • 1 kapie
  • zelená petrželka
  • sůl
  • bílý pepř

Doporučení k vínu

Svěží bílá vína burgundských odrůd, např. Rulandské bílé a Chardonnay. Ve slané bábovce si budete pochvalovat kombinaci vína se sladkou kapiovou paprikou a anglickou slaninou.

Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE.

Vložil: -sn-

Další obrázky receptu

Podobné recepty

Velikonoční závin
Tentokrát nikoliv sladký, nýbrž slaný. Recept sice vznikl na objednávku jednoho ze známých deníků, který chtěl svým čtenářům obohatit jejich velikonoční a povelikonoční recepty o ...

Vajíčková jarní studená polévka
Na jaře už svítí sluníčko, začíná být teplo, tak proč se neosvěžit studenou polévkou…? Navíc tělu chybí po zimě spousta živin, které nejlépe získá z čerstvé zeleniny a bylinek. Pol...