Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Vinařův zeleninový nákyp s houbami

Kdo to nezažil – nečekaně a neohlášeně se objeví návštěva a jaksi samo sebou se očekává, že se na stole objeví, jako mávnutím kouzelného proutku, něco neodolatelně lákavého. Především vinařům se to stává poměrně často, ale nejen jim, nečekané „přepadovky“ byly odjakživa postrachem všech hospodyněk a i otrlý vinař v těch dnech, kdy se u sklepa dveře nezavřou, zatouží občas po něčem, z čeho může podle potřeby odkrojit (a nemusí to být zrovna obligátní uzené nebo klobáska). Prostě je dobré mít po ruce vždy něco originálního, co se v místním obchodě nekoupí a co vydrží aspoň přes víkend v nezměněné kvalitě.


Logo - Vinařův zeleninový nákyp s houbami

Popis

Jednou z osvědčených možností, jak vytvořit poměrně rychle a s malými náklady něco autentického, chutného, vzhledově atraktivního a především dobře doplňujícího poměrně široké spektrum tichých vín, jsou nejrůznější entrée, předkrmy a podobné speciality studené kuchyně. Zvláště pozoruhodné a z hlediska enogastronomie univerzálně použitelné jsou nákypy (ve Francii nazývané zeleninové nebo rybí chleby), což jsou směsi vícero surovin a ingrediencí zapékané v troubě – většinou bývají na bázi sezonní zeleniny, někdy jejich podstatnou část tvoří ryby, jsou ochucené zelenými bylinkami, houbami apod., ale nikdy v nich nesmí chybět jako pojítko vejce a sýr. Moje sbírka těchto předkrmů, které se většinou servírují studené, čítá něco kolem 20 receptů a mezi nejoblíbenější patří ty, které vhodně doprovázejí suchá bílá a růžová vína. I když se dá v zapékací misce smíchat a poté v troubě tepelně upravit v podstatě cokoliv, přece jenom je dobré spolehnout se na osvědčené kombinace a poměry jednotlivých surovin; tak jsem i já časem došel pokorně k poznání, že to nejlepší bývá často to nejjednodušší a že méně bývá obvykle více – základem ideálního vinařova nákypu, neboli zeleninového chlebíčku, by měla být vždy kvalitní sezónní zelenina, krásně sytě žluté domácí vejce, polotvrdý plnotučný sýr (minim. 45% t. v s.), nesmí chybět čerstvé zelené bylinky a pokud zrovna rostou, tak i jemné lupenaté houby. (U nás každý rok netrpělivě čekáme, až se v květnu objeví na loukách čirůvky májovky, ty úžasně směs provoní, ale použít se dají i žampiony nebo hlíva ústřičná). Pak už to chce jen vhodnou nádobu, pohlídat si čas, po vychladnutí dobrotu nakrájet na plátky, k tomu do misky majonézu, na ošatku naaranžovat křupavé bílé pečivo, do orosené sklenice svěží ovocité víno, samozřejmě tuzemské provenience a návštěva má o zážitek postaráno.
A pokud se vám to zdá málo a chcete být kreativnější, jen s chutí do toho – experimentátorům všeho druhu doporučuji, aby si v kuchyni trochu zařádili, třeba přijdou na zajímavé variace, se kterými budou v okruhu svých přátel úspěšní. Jenom apeluji – nezapomeňte na vazbu ke konkrétnímu vínu, ne všechno to, co je samo o sobě dobré, se k němu hodí. Dobrou chuť.
Postup: Očištěnou zeleninu nakrájejte na menší kostičky a uvařte v osolené vodě do poloměkka, potom slijte a nechte okapat. Ve větší nádobě ušlehejte vejce jako na omeletu, přidejte zeleninu s nahrubo nastrouhaným sýrem, na plátky nakrájenými syrovými houbami, smetanou a najemno nasekanou petrželkovou natí, dobře vše promíchejte, osolte, opepřete a směs přendejte do máslem vymazané zapékací misky. Tu dejte do středně vyhřáté trouby a pečte pod poklicí cca 20 min., potom nechte dojít pár minut bez poklice, aby povrch nákypu lehce zhnědl. Servírujte vychlazené, vždy s bílým pečivem buď po venkovském způsobu přímo v terrince, nebo nákyp vyklopte na tác a nakrájejte na plátky.

Ingredience

  • 30 dkg sezónní zeleniny (dop. mrkev, fazolky, hrášek, kořen petržele apod.)
  • 5 vajec
  • 10 dkg polotvrdého plnotučného sýry (eidam, gouda apod.)
  • 1 dl smetany
  • hrst jemných aromatických hub (žampiony, hlíva ústřičná apod.)
  • máslo
  • zelená hladkolistá petrželka
  • sůl
  • černý mletý pepř

Doporučení k vínu

Skvělým společníkem nákypu budou suchá bílá vína (dop. odrůdy Müller Thurgau, Neuburské, Sylvánské zelené...) nebo polosuchá ovocitá růžová vína.

Autorský recept Milana Magni

Vložil: -sn-

Další skvělý zahraniční úspěch pro naše vinaře - tenkrát v USA!

19. 3. 2017 07:25, Pro tisk

Ještě doznívá aplaus ze senzace na Vinalies a už je tu další světový úspěch našich vín! Vítěz kategorie, dvě velké zlaté medaile, 8 zlatých, 21 stříbrných a 30 broznových medailí na Great America ...

Vína z Moravy, Vína z Čech