Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Jahodový mousse s pistáciovou omáčkou a jogurtovou zmrzlinou

recept z kuchařky RŮŽOVÉ.CZ 2010

Recept pochází z kuchařky obsahující recepty k vítězným pokrmům ze soutěže Růžově prostřeno. Za tento dezert získal Patrik Bečvář z Restaurace Zlatá Praha hotelu Intercontinental 2. místo.

Logo - Jahodový mousse s pistáciovou omáčkou a jogurtovou zmrzlinou

Popis

Mražené jahody necháme rozmrznout a scedíme. Do jahodové šťávy přidáme 16 plátků želatiny, rozpustíme a vylijeme na plech. Zbylé jahody rozvaříme, přidáme cukr, 4 plátky želatiny, rozmixujeme a necháme zchládnout. Vyšleháme šlehačku a smícháme s vlažnými rozmixovanými jahodami. Směs zabalíme pomocí potravinářské folie do úhledných válečků,
zavážeme a vložíme do mrazáku. Zmrzlé válečky zabalíme do jahodového želé.

Pistáciová omáčka: Smícháme jogurt s pistáciovým extraktem a cukrem, vymícháme na omáčku.

Ingredience

  • 250 g mražených jahod
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 20 plátků želatiny
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 200 g cukru krystal
  • 200 g jogurtové zmrzliny

Doporučení k vínu

Polosladký i sladký klaret s tóny sušeného a kandovaného ovoce. Ve víně dominující sladkost se ve spojení s dezertem snižuje. Dbejte na celkovou harmonii vína, ve kterém by zbytkový cukr neměl působit unavujícím dojmem. Zde není důležitá odrůda, ale zbytkový cukr, který by měl přesáhnout hranici 30 g/l. Velmi vhodný je také polosuchý rosé sekt.

Vložil: -sn-

Podobné recepty

Jahodová pěna s vanilkovým krémem, lesním ovocem a čerstvými jahodami
Recept pochází z kuchařky obsahující recepty k vítězným pokrmům ze soutěže Růžově prostřeno. Za tento dezert získala Vítězslava Bajčanová z restaurací Cohiba a U Bílé krávy 3. míst...

Jahodový věneček s mandlemi a jahodovým sorbetem
Recept pochází z kuchařky obsahující recepty k vítězným pokrmům ze soutěže Růžově prostřeno. Za tento dezert získal Petr Hajný z Villa Richter Restaurants 1. místo....

Jogurtovo-smetanová „Panna cotta“ s jahodovým želé
Jogurtovo-smetanová Panna cotta s jahodovým želé je velmi noblesní dezert.