Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Vepřová panenka s kořenovou zeleninou a celerovým pyré

recept z kuchařky RŮŽOVÉ.CZ 2010

Recept pochází z kuchařky obsahující recepty k vítězným pokrmům ze soutěže Růžově prostřeno. Za tento hlavní chod získal Patrik Bečvář z Restaurace Zlatá Praha hotelu Intercontinental 1. místo.

Logo - Vepřová panenka s kořenovou zeleninou a celerovým pyré

Popis

Očištěnou vepřovou panenku osolíme, opepříme a zprudka osmahneme a dáme péct na 45 min. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky, spaříme a orestujeme na másle s rozmarýnem.
Celerové pyré: Očištěný celer vaříme ve vodě, dokud nezměkne. Vodu vyvaříme a celer zalijeme smetanou a přidáme máslo. Směs rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.

Ze šťávy z panenky uděláme omáčku – na pánvi orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a zalijeme šťávou z panenky. Vaříme 20 minut, rozmixujeme, přecedíme a ochutíme solí a pepřem.

Ingredience

  • 1 ks vepřové panenky
  • 350 g celeru
  • 150 g mrkve
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Doporučení k vínu

Suché plnější růžové víno s tóny červeného a černého letního zahradního ovoce. Vhodné je víno s minerální strukturou, šťavnatou kyselinou a středním alkoholem. Žádoucí jsou tóny malin, třešní a červeného i černého rybízu. Vedle vín ročníku 2009 se nám s panenkou pěkně snoubila i vína z ročníku 2008. Vedle růžových vín z tradiční odrůdy Svatovavřinecké zkuste i rosé z Merlotu a Cabernet Sauvignonu.

Vložil: -sn-

Podobné recepty

Karamelová panenka na smetaně
Určitě se mnou budete souhlasit, že svíčková nebo jiná pečeně na smetaně je, pokud se vaří poctivě, vždy skvělou ozdobou slavnostního stolu a vynikajícím pochutnáním. Oprostěte se ...