Vína z Moravy, Vína z Čech

Na jaře už svítí sluníčko, začíná být teplo, tak proč se neosvěžit studenou polévkou…? Navíc tělu chybí po zimě spousta živin, které nejlépe získá z čerstvé zeleniny a bylinek. Polévka je koncipována jako jarní, ale určitě si ji můžete připravit v létě a koneckonců i na podzim či v zimě. Jen ty kopřivy asi nebudete dolovat zpod sněhu a dáte přednost čemukoliv zelenému z nejbližšího obchodu se zeleninou (meloun a jablka nebrat!)
Začněte smícháním jogurtu s olivovým olejem a kořením. Vymíchejte do hladké, krémové směsi. Ředkvičky nakrájejte na drobné měsíčky, cibulku a bylinky na drobné proužky. Vše vmíchejte do směsi a odložte ji na 30 minut do chladu, aby se jednotlivé chutě spojily. Jedno vejce nakrájejte na plátky, ostatní na drobné kostičky. Slaninu si už v obchodě nechte nakrájet na tenké a dlouhé plátky. Nyní je opečte pomalu na suché pánvi na křupavé, zlatavé chipsy. Vejce na kostičky vmíchejte do polévky, kterou nalijte do talířů nebo misek-bujónek. Hladinu ozdobte plátky vejce, slaninovými chipsy a posypte semínky. K polévce si můžete upéct tyčinky z listového těsta, nejlépe také se semínky. V našem případě jsem použil sezamová a lněná semínka.
Pokud si k polévce otevřete plný Ryzlink vlašský z Mikulovska, bude harmonie dokonalá.
Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE
Vložil: -sn-
Velikonoční závin
Tentokrát nikoliv sladký, nýbrž slaný. Recept sice vznikl na objednávku jednoho ze známých deníků, který chtěl svým čtenářům obohatit jejich velikonoční a povelikonoční recepty o ...
V nově zrekonstruovaném centru Excelence ve Valticích proběhlo ve dnech 17. – 19. dubna hodnocení 708 vzorků nejlepších vín z 128 vinařství nejen z Moravy, Čech, Slovenska, ale také Rakouska. Odborná ...