Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Karamelová panenka na smetaně

Určitě se mnou budete souhlasit, že svíčková nebo jiná pečeně na smetaně je, pokud se vaří poctivě, vždy skvělou ozdobou slavnostního stolu a vynikajícím pochutnáním. Oprostěte se od klasických receptů našich babiček a maminek a nechte se unášet mírně exotickou, lehce nasládlou kompozicí, tentokrát ve spojení s křehoučkou panenkou.

Logo - Karamelová panenka na smetaně

Popis

Trochu olivového oleje nalijeme na pánev, mírně rozpálíme a přidáme hnědý hrubě mletý cukr. Postupně ho rozpustíme a do rozpáleného karamelu vmícháme 2 lžíce pikantní dijonské hořčice (čím kvalitnější, tím lepší bude pokrm; levné dijonské hořčice jsou pouze kyselé a jinou chuť v nich nenajdete), lžičku chillies a šťávu z jedné limetky. Vložíme celé panenky, které jsme předtím omyli a osolili a zprudka je opečeme ze všech stran.
Nebudeme líní a kořenovou zeleninu si připravíme čerstvou. Odměnou za více práce nám bude chutnější pokrm a dobrý pocit. Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky, zprudka orestujeme na olivovém oleji a narovnáme v nižší vrstvě do pekáče. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Panenky vyjmeme z pánve a narovnáme je na nakrájenou zeleninu. Přelijeme zbytkem karamelové směsi a vložíme do vyhřáté horkovzdušné trouby.
Pečeme 20–30 min, v závislosti na tom, jak moc chceme mít panenky propečené a jak masivní kousky panenek se nám podařilo koupit. Panenky vyjmeme, uložíme do tepla. Zeleninu nasypeme do rendlíku, zalijeme 2 zakysanými smetanami a do hladka rozšleháme ponorným mixérem. Pokud je směs moc hustá, můžeme přidat podle potřeby mléko.
Podáváme s bramborovou roládou dle Vinum Coeli: Osmažíme si cibulku spolu se šalotkou do zlata a křupava, důkladně slijeme olej, osušíme, umeleme. Na plát bramborového těsta klademe směs, zarolujeme, vaříme ve vodě nebo na páře jako knedlík.

Ingredience

  • 800 g vepřové panenky
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 větší celer
  • 500 ml zakysané smetany
  • 1 limetka
  • 2 cibule
  • 2 šalotky
  • 500 g bramborového těsta
  • olivový olej
  • hnědý hrubě mletý cukr
  • 2 lžíce pikantní dijonské hořčice
  • lžička chillies

Doporučení k vínu

K panence vybereme plné vyzrálé červené víno, např. Cabernet Moravii nebo Pinot noir, které pokrm doprovodí ovocnými tóny višní a tříslovinou.

Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE

Vložil: -sn-

Další obrázky receptu

Podobné recepty

Kotletky s jablkovým čatní
Jablka při správném uskladnění vydrží čerstvá celou zimu, přesto je proměňujeme v mnoho dalších podob: mošt, sušené křížaly, anebo čatní. To pochází z indické kuchyně, je to dochuc...

Svatomartinská vína ročníku 2017 jsou vybrána

1. 11. 2017 09:51, Pro veřejnost

V úterý 31. 10. proběhlo ve Valticích druhé kolo hodnocení vín, která usilovala o možnost používat známku Svatomartinské 2017. Celkem do obou kol hodnocení vinařské firmy přihlásily 431 vzorků ml ...

Vína z Moravy, Vína z Čech