Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Husa na červeném víně

recept ze Sommeliera Svatomartinských vín, vydal Vinařský fond 2011

Recept dle šéfkuchaře restaurace U Johana ve Zlíně.

Logo - Husa na červeném víně

Popis

Očistěnou zeleninu nakrájíme na větší kousky a dáme do vysokého pekáče, přidáme čerstvé bylinky a červené víno. Husu očistíme a svážeme, aby držela pěkný tvar, osolíme a vložíme do pekáče prsama dolů. Husu pečeme pod pokličkou na 140 °C asi 3 hod. V polovině pečení husu otočíme a stále přeléváme výpekem, dokud není husa krásně měkoučká a kůrčička dostane pěknou zlatavou barvu. Poté odklopíme a dopečeme do křupava při 170 °C.

Hotovou husu přendáme na druhý pekáč a výpek propasírujeme přes cedník a zredukujeme na závěr zahustíme kostičkou másla. Připravenou omáčkou přeléváme jednotlivé porce. Vhodnou přílohou je cibulové zelí nebo žemlový knedlík. Podáváme na stůl.

Ingredience

  • 1 husa 4–5 kg
  • mrkev
  • celer
  • červená řepa
  • cibule
  • tymián (čerstvý)
  • bobkový list (čerstvý)
  • červené víno
  • sůl
  • máslo

Doporučení k vínu

K jídlu podáváme Svatomartinské víno, odrůda Svatovavřinecké.

Svatomartinská husa pečená na červeném víně a zelenině podle našeho receptu pohodlně vystačí pro 3 až 5 stolujících osob.

Vložil: -sn-

Podobné recepty

Pečená husa
Málokterá enogastronomická specialita má tak pevné místo v kuchyni národů střední Evropy jako pečená husa v doprovodu mladého červeného vína. Obliba tohoto technologicky poměrně pr...

Pečená martinská husa
Husy končí na pekáči za to, že kejháním vyzradily svatého Martina. Ten se ze skromnosti ukrýval ve chlévě před davem, jenž ho chtěl jmenovat svým biskupem. Sv. Martin proslul milos...

Husa nejen Svatomartinská
Jak praví klasik: „Když je nejhůř, i husa se sní“. Husa určitě patří mezi nejznámější české a hlavně moravské slavnostní pokrmy. Při vzpomínce na Slovenský Grob a husu u Jajcayovýc...