Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Kachní prsa s ananasovým chutney

Již dlouhá léta mě pozitivně ovlivňuje indická kuchyně, ke které se časem přidala thajská a nakonec i arabská. Propojením indických a arabských prvků s kapkou Mexika a s českou zmlsanou pusou vznikl následující recept.

Logo - Kachní prsa s ananasovým chutney

Popis

Kůži na kachních prsou nejprve nařežeme na drobné kostičky, vetřeme sůl, bílý pepř a chillies, zakapeme olejem a necháme odležet v chladu.
Na tuku v pánvi osmahneme plátky česneku, přidáme hrubě sekanou mladou cibulku, chillies papričky a na kostičky nakrájený ananas, dochutíme citronovou trávou. Zprudka opečeme, zalijeme ananasovým džusem a necháme dusit pod pokličkou asi 15 minut.
Na rozpálené pánvi velmi zprudka opečeme kachní prsa ze všech stran, poté posypeme stranu s kůží hnědým třtinovým cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Podlijeme trochu ananasovým džusem. Připravený ananasový základ z pánve přesuneme do pekáčku. Prsa vyjmeme z pánve a přeložíme také do pekáčku, přidáme cherry rajčátka a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 20–30 min. Můžeme podlévat ananasovým džusem.
Chutney (čti čátní) je indickou obdobou kečupu, je to pastovitá pikantní kořeněná směs ovoce a zeleniny, která se přidává k zeleninovým i masitým pokrmům. Obvykle se připravuje zvlášť, v tomto receptu jsme získali ananasové čátní scezením výpeku a lehkým vylisováním přebytečného tuku přes cedník.
Pokud podáváme jako předkrm, spokojíme se s řezy syrové mrkve a řapíkatého celeru, pokud jsme si tento pokrm zvolili za hlavní chod, přidáme ještě přílohu.
Uvaříme divokou rýži – hrst na osobu – a červenou čočku ve stejném množství. Po uvaření smícháme, přidáme jemně sekaný libeček a na talíři vytvarujeme do kopečků.

Ingredience

  • 800 g kachních prsou
  • 1 palička česneku
  • 1 svazek mladé cibulky
  • 1 čerstvý ananas
  • ananasový džus
  • chillies papričky jalapeňos
  • 250 g cherry rajčátek
  • červená čočka
  • divoká rýže
  • libeček
  • hnědý třinový cukr
  • sůl
  • bílý pepř
  • chillies
  • citronová tráva

Doporučení k vínu

Pro výběr vína k tomuto pokrmu se můžete nechat inspirovat chutí ananasového chutney a zvolit Chardonnay s chutí tropického ovoce s dominujícím ananasem. Vhodným doprovodem je i růžové víno, např. Frankovka s tóny zahradního ovoce.

Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE

Vložil: -sn-

Další obrázky receptu

Podobné recepty

Pečená husa
Málokterá enogastronomická specialita má tak pevné místo v kuchyni národů střední Evropy jako pečená husa v doprovodu mladého červeného vína. Obliba tohoto technologicky poměrně pr...

Pečená martinská husa
Husy končí na pekáči za to, že kejháním vyzradily svatého Martina. Ten se ze skromnosti ukrýval ve chlévě před davem, jenž ho chtěl jmenovat svým biskupem. Sv. Martin proslul milos...

Husa nejen Svatomartinská
Jak praví klasik: „Když je nejhůř, i husa se sní“. Husa určitě patří mezi nejznámější české a hlavně moravské slavnostní pokrmy. Při vzpomínce na Slovenský Grob a husu u Jajcayovýc...