Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Hovězí steak s pestem na salátu z cuket

Někdy přijde den, kdy máme diety dost a na kuře ani pomyšlení. Ideální je, když vás tyto chutě přepadnou během teplejší části roku, kdy je možné venku grilovat. Pak už stačí jen koupit pořádný kus kvalitní hovězí svíčkové (ideální je argentinská, nebo z volně se pasoucích býčků), popsanou zeleninu a obvolat kamarády.

Logo - Hovězí steak s pestem na salátu z cuket

Popis

Svíčkovou nakrájíme na čtyři stejné plátky, zbavíme případné blány a rukou zformujeme do tvaru steaku. Z obou stran potřeme bazalkovým pestem, naskládáme do misky a zalijeme olivovým olejem. Necháme po několik hodin v chladu.
Mezitím si můžeme vyrobit salát. Cukety omyjeme a nakrájíme na dlouhé tenké plátky, nejlépe na kráječi. Poskládáme je na papír na pečení, okořeníme směsí italských bylinek, osolíme a zalijeme olivovým olejem. Pečeme při 150 °C asi 15 minut. Cukety smí jen lehce zlátnout, musí zůstat pružné. Nashi nakrájíme na tenké plátky a bohatě je zalijeme portským vínem. Polníček s bazalkou opereme, bazalku odtrháme od stonků, narovnáme do mísy. Přidáme vychladlé cukety a promícháme. Na povrch salátu skládáme plátky nashi, zdobíme sušenými rajčaty. V průběhu vrstvení prolíváme olivovým olejem, aby se dokonale spojil s celým salátem. Na závěr posypeme šponami Grana Padano.
Steaky rychle opečeme na rozpáleném grilu s dřevěným uhlím, z každé strany tak 2 minuty, aby se uvnitř udržela bohatá šťáva. Podáváme na společné míse přelité olivovým olejem (čím zelenější a výraznější, tím lepší), posypané hrubě mletou solí. Dekorujeme lžičkou pesta. Olej se smísí se šťávou z masa a vytvoří jedinečnou přírodní omáčku. V kombinaci se salátem jednoduše skvělé!

Ingredience

  • 800 g hovězí svíčkové
  • bazalkové pesto
  • olivový olej extra panenský
  • 2 žluté cukety
  • 250 g polníčku
  • 100 g bazalky
  • 2 nashi
  • 150 g Grana Padano
  • kořenící směs Italské bylinky
  • sůl
  • 2 dcl červeného portského vína
  • 150 g nakládaných sušených rajčat

Doporučení k vínu

Vyzkoušejte tento steak v kombinaci s ovocnými tóny protkaným Dornfelderem nebo s plnou a vyzrálou Frankovkou.

Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE

Vložil: -sn-

Další obrázky receptu