Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Velikonoční závin

Tentokrát nikoliv sladký, nýbrž slaný. Recept sice vznikl na objednávku jednoho ze známých deníků, který chtěl svým čtenářům obohatit jejich velikonoční a povelikonoční recepty o něco nového a neobvyklého, ale závin si můžete upéct kdykoliv. Oceníte ho zejména za vlahých letních večerů, kdy není chuť na velké a bohaté večeře.

Logo - Velikonoční závin

Popis

Vejce nakrájejte na větší kostky a smíchejte s pomazánkovým máslem, olejem, hořčicemi, jemně krájenou řeřichou a petrželkou. Okořeňte solí a paprikou. Rajčátka opatrně nakrájejte na čtvrtky a ještě opatrněji vmíchejte do salátu.
Z listového těsta vyválejte obdélníkový plát na pomoučeném válu. Po jeho ploše rozložte jednotlivé plátky uzeného vedle sebe. Na ně pak naneseme vajíčkový salát. Dílo dekorujeme podélně položenými řapíky celeru střídavě s čabajkou nakrájenou podélně na čtvrtky.
Takto bude závin velmi dekorativní, ale bude se špatně krájet. Stojí vám ten efekt za to? Chcete-li upřednostnit pohodlné krájení, nakrájejte řapíkatý celer i čabajku na drobno a zamíchejte je do salátu. Zabalíme jako závin. Vejce rozšlehejte a potřete jím povrch závinu.
Osolte hrubou mořskou solí a hustě posypte semínky. Prudce zapečte při 200 °C a pak dopečte asi 30 minut při 160 °C.
Podávejte vlažné či studené, během letních měsíců vždy chlazené.

Ingredience

  • 8 vajec natvrdo
  • 2 lžíce olivového oleje lisovaného za studena
  • 100 g pomazánkového másla
  • svazek čerstvé řeřichy
  • petrželová nať
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 2 kávové lžičky dijonské hořčice
  • sůl
  • pálivá a sladká paprika
  • 100 g cherry rajčat
  • 120 g jemně krájeného domácího uzeného
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 noha čabajské klobásy
  • Na zabalení:
  • 250 g listového těsta
  • 1 vejce na pomašlování
  • semínka slunečnice, tykve a pinie na posypání

Doporučení k vínu

Stejně jako ostatním lehkým jarním a letním pokrmům budou tomuto závinu slušet vína odrůd Müller Thurgau nebo Sauvignon.

Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE

Vložil: -sn-

Další obrázky receptu