Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Husa nejen Svatomartinská

Jak praví klasik: „Když je nejhůř, i husa se sní“. Husa určitě patří mezi nejznámější české a hlavně moravské slavnostní pokrmy. Při vzpomínce na Slovenský Grob a husu u Jajcayových, můžeme ji dokonce zařadit mezi pokrmy navýsost federální. Každá tetička a babička má recept na tu svou, zaručeně nejlepší a nejkrásnější. Až nebudete mít po ruce tetičku, zkuste si upéct husu po mém…

Logo - Husa nejen Svatomartinská

Popis

Husu v souladu se zkušenostmi našich babiček namočíme do mléka na 5–10 hodin před jejím pečením. Celou husu ze spodní strany opatrně nařízneme tak, abychom ji mohli rozprostřít přes celý velký pekáč. Dobře osolíme z obou stran a hřbetem nahoru pečeme 30 min v přiklopeném pekáči při 150 °C, aby pustila sádlo. Vyjmeme z trouby, zkontrolujeme množství vypečeného sádla, otočíme a pečeme dalších 30 min pod pokličkou. Pokud byla hubená a hrozí připečení, můžeme začít podlévat růžovým vínem.
5 kyselejších jablek nakrájíme na silnější plátky a připravíme si vrchovatou hrst čerstvé bazalky, pouze otrháme lístky od stonků a umyjeme. Husu vyjmeme z pekáče, do výpeku naskládáme jablka, na ně vrstvu bazalky a přiklopíme husou, kterou jsme opět otočili. Pečeme dalších 30 min, naposledy pod pokličkou. Důležité je, aby bazalka a jablka byla vždy zakryta husou.
Husu při otáčení cca po půl hodinách pečeme za stálého polévání vínem ještě 60–90 min, dle velikosti husy. Je-li upečená do zlatova, vyjmeme bazalku, jablka rozšleháme do výpeku, propasírujeme, přidáme lžíci medu a prohřejeme.
Během pečení husy si připravíme ananasové zelí. Menší hlávku bílého zelí nakrájíme na jemné proužky, rozpustíme trochu sádla a opečeme, zalijeme vínem a přidáme kompotovaný, na drobno nakrájený ananas, včetně šťávy. Dusíme 10 minut, osolíme a dochutíme limetou.
Podáváme s bramborovými knedlíky plněnými škvarky. Jejich příprava je jednoduchá – na vyválenou placku bramborového těsta namažte tenkou vrstvu jemně mletých a osolených škvarků, těsto zabalte a uvařte jako klasický knedlík nebo v páře v gáze.

Ingredience

  • 1 celá husa
  • 2 láhve mladého rosé Zweigeltrebe
  • 5 kyselejších jablek
  • 1 limeta
  • 500 g kompotovaného ananasu
  • vrchovatá hrst čerstvé bazalky
  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • lžíce sádla
  • lžíce medu
  • sůl

Doporučení k vínu

K huse si dejte plné a hutné Svatovavřinecké s koncentrovanými tóny švestkových povidel. Alternativou může být výrazná a vyvážená Frankovka s džemovými a povidlovými tóny, jemnou svíravostí jeřabin a sladkými vjemy zralých lesních plodů.

Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE

Vložil: -sn-

Další obrázky receptu

Podobné recepty

Pečená husa
Málokterá enogastronomická specialita má tak pevné místo v kuchyni národů střední Evropy jako pečená husa v doprovodu mladého červeného vína. Obliba tohoto technologicky poměrně pr...

Pečená martinská husa
Husy končí na pekáči za to, že kejháním vyzradily svatého Martina. Ten se ze skromnosti ukrýval ve chlévě před davem, jenž ho chtěl jmenovat svým biskupem. Sv. Martin proslul milos...

Svatomartinská husa pečená na česneku a zázvoru
Svatomartinské je mladé víno, které má lehkou barvu a svěží chuť. Hodí se k široké škále pokrmů, hlavně tradiční české a moravské kuchyně. Vyzkoušet ho můžete se Svatomartinskou hu...

Ryzlink vlašský 2016, pozdní sběr z NOVÉHO VINAŘSTVÍ je nejlepším vínem České republiky pro rok 2018

7. 12. 2017 16:55, Pro tisk

Valtice - zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů České republiky a hodnotící komise vyhlásili 7. prosince ve Valticích absolutního Šampiona Salonu vín – národní soutěže vín 2018, nejvyšší ...

Vína z Moravy, Vína z Čech