Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Svatomartinská husa pečená na česneku a zázvoru

recept ze Sommeliera Svatomartinských vín, vydal Vinařský fond 2010

Svatomartinské je mladé víno, které má lehkou barvu a svěží chuť. Hodí se k široké škále pokrmů, hlavně tradiční české a moravské kuchyně. Vyzkoušet ho můžete se Svatomartinskou husou na česneku a zázvoru připravenou podle receptu šéfkuchaře Jiřího Krále.

Logo - Svatomartinská husa pečená na česneku a zázvoru

Popis

Česnek a zázvor jemně nastrouháme a smícháme se solí a cukrem. Směsí vytřeme husu zvnějšku i zevnitř. Přebytečné sádlo z husy rozsekáme, smícháme se zbylou směsí a vložíme do husy. Podlijeme, přiklopíme a zvolna pečeme pod pokličkou na 140 oC asi 3 hodiny. Při pečení podléváme a šťávou přeléváme, aby byla kůrčička hezky dozlatova. Poté odklopíme, přidáme jablka a dopečeme do křupava při 170 oC.
Hotovou husu vytáhneme z pekáče, slijeme přebytečný tuk a ponecháme jen menší množství. Pak restujeme a přidáme jíšku, krátce opečeme a zalijeme vodou či drůbežím vývarem. Povaříme 10 minut a nakonec přecedíme.

Ingredience

  • 1 husa 4-5 kg
  • pekáč na přiklopení
  • 3 hlavičky česneku
  • 15 cm kořene zázvoru
  • 1-2 lžíce nastrouhané jíšky
  • voda na podlití nebo drůbeží vývar 2-3 litry
  • tmavý cukr
  • 4 jablka
  • sůl

Doporučení k vínu

K jídlu podáváme Svatomartinské víno, odrůda Svatovavřinecké.

Husa vystačí pro 6 až 8 stolujících osob.

Vložil: -sn-

Podobné recepty

Pečená husa
Málokterá enogastronomická specialita má tak pevné místo v kuchyni národů střední Evropy jako pečená husa v doprovodu mladého červeného vína. Obliba tohoto technologicky poměrně pr...

Pečená martinská husa
Husy končí na pekáči za to, že kejháním vyzradily svatého Martina. Ten se ze skromnosti ukrýval ve chlévě před davem, jenž ho chtěl jmenovat svým biskupem. Sv. Martin proslul milos...

Husa nejen Svatomartinská
Jak praví klasik: „Když je nejhůř, i husa se sní“. Husa určitě patří mezi nejznámější české a hlavně moravské slavnostní pokrmy. Při vzpomínce na Slovenský Grob a husu u Jajcayovýc...