Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Pečený mořský vlk, celerový krém, koprový mousse a marinovaný salát

recept z kuchařky RŮŽOVÉ.CZ 2010

Recept pochází z kuchařky obsahující recepty k vítězným pokrmům ze soutěže Růžově prostřeno. Za tento předkrm získal Jan Horký z Restaurace Zlatá Praha hotelu Intercontinental 1. místo.

Logo - Pečený mořský vlk, celerový krém, koprový mousse a marinovaný salát

Popis

Mořského vlka očistíme, ochutíme a před podáváním zprudka opečeme. Celer nakrájíme na potřebné tvary a opečeme. Zbylý celer dáme vařit a rozmixujeme na pyré. Smetanu ochutíme koprem, solí, medem a přidáme želatinu. Přidáme vyšlehanou smetanu a vytvoříme hladký mousse. Klíčky hrášku ochutíme medem a balsamikem. Podáváme teplé.

Ingredience

  • 200 g filet z mořského vlka
  • 300 g celeru
  • 50 g másla
  • 100 g smetany
  • 30 g hráškových klíčků
  • 30 g olivového oleje
  • 10 g kopru
  • 8 g plátkové želatiny
  • 18 g cukru krystal
  • 10 g medu
  • 5 ml aceto balsamico
  • sůl, pepř

Doporučení k vínu

Lehčí typ suchého jemného rosé s příjemnou kyselinou a ovocnou vůní, kde se prolínají tóny jahod a malin. Ideálním partnerem je jemnější víno se středním alkoholem okolo 12 %. Šťavnatá a osvěžující kyselina si nejenom v tomto případě poradí s výraznou chutí předkrmů z ryb a mořských plodů. Z odrůd hledejte mezi Svatovavřineckým, Frankovkou, případně jejich cuvée.

Vložil: -sn-